Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε ο δομικός πληθωρισμός τον Μάιο στη Σουηδία για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δυσχεραίνοντας το έργο της Riksbank που έχει αρχίσει ήδη να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τις συνέπειες των μεταβολών στα επιτόκια, αυξήθηκε 3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Σουηδίας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,6% ενώ η κεντρική τράπεζα είχε κάνει πρόβλεψη για 2,9%. 

Πιο συγκεκριμένα, ένα μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των καταλυμάτων, καθώς οι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ κατέκλυσαν την πρωτεύουσα της χώρας για να παρακολουθήσουν τις τρεις συναυλίες που έδωσε εκεί, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές των ειδών ένδυσης, των τροφίμων και των ταξιδιών.

Οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 11% από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Μάιο του 2019 και μεγαλύτερη από τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν δύο συναυλίες της Beyoncé στην πρωτεύουσα προσέλκυσαν περίπου 100.000 θεατές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών είχε ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας στην έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η Riksbank μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,75% από 4% τον Μάιο και δήλωσε ότι αναμένει να μειώσει το κόστος δανεισμού άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Αλλαγές σε ΔΕΚΟ και Υπερταμείο: Επενδυτικό fund και «μικρές ΔΕΗ παντού»

Viva Wallet: Μία δικαστική απόφαση, διαφορετικές ερμηνείες – Οι επόμενες κινήσεις Καρώνη και JP Morgan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ