Για τους Βρετανούς θα είναι ο αποχαιρετισμός ενός συμβόλου αλλά και το τέλος μιας εποχής. Για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας θα είναι η κατακλείδα του δεκαήμερου θρήνου, αλλά και ο οριστικός και αμετάκλητος αποχαιρετισμός στη γυναίκα που λειτουργούσε σαν συγκολλητική ουσία ανάμεσα στα μέλη της.

Για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους τηλεθεατές θα είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων θέαμα, το οποίο πιθανότατα θα ξεπεράσει σε τηλεθέαση προηγούμενα βασιλικά viral γεγονότα, όπως η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου το 2021, ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011, η γαμήλια φιέστα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ το 2018 ή το ύστατο χαίρε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα τον Σεπτέμβριο του 1997.

Για τους περισσότερους θα είναι ένα γεγονός πρωτόγνωρο και καινοφανές, αφού η Μεγάλη Βρετανία έχει να αποχαιρετήσει μονάρχη από τις 15 Φεβρουαρίου του 1952. Για τη βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι απλώς η κηδεία της, την οποία μάλιστα σχεδίασε μέχρι κεραίας -με 70 χρόνια στον θρόνο είναι λογικό να έχει κανείς ακόμα και αυτή τη μακάβρια πολυτέλεια-, παραλλάσσοντας κατά τι το πρωτόκολλο. Ποτέ δεν είναι αργά για μικρές αναθεωρήσεις. Ακόμα και μετά θάνατον.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β’, η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr