Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.

O Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση».

Η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με τη «στιγμή της αλήθειας» και καλείται να αποφασίσει αν είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική ένωση, υπογράμμισε ο κ. Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ένωση και το ενιαίο νόμισμα θα απειληθούν εάν τα πλουσιότερα μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα πληττόμενα μέλη της νότιας Ευρώπης

«Πιστεύω ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Αν είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να έχει προτεραιότητα και να υπάρχει και το στοιχείο της αλληλεγγύης… η οικονομία έπεται και να μην ξεχνάμε ότι τα οικονομικά είναι μια ηθική επιστήμη» δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Αυτή η αλληλεγγύη θα πρέπει να έχει τη μορφή οικονομικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από αμοιβαίο χρέος – κάτι, που όπως σχολιάζουν οι FT αποτελεί ανάθεμα για τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς ηγέτες, οι οποίοι απορρίπτουν την ιδέα να αποπληρώνουν τα δάνεια σε Έλληνες ή Ιταλούς οι δικοί τους φορολογούμενοι.

Ο Μακρόν προειδοποιεί ότι η αποτυχία υποστήριξης των μελών της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα βοηθήσει τους λαϊκιστές να κερδίσουν την Ιταλία, την Ισπανία και ίσως και τη Γαλλία.

«Τα πλουσιότερα μέλη της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης» σημείωσε. «Είμαστε σε μια στιγμή αλήθειας, δηλαδή να αποφασίσουμε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολιτικό σχέδιο ή απλώς ένα σχέδιο αγοράς. Υποστηρίζω ότι είναι ένα πολιτικό project. . . Χρειαζόμαστε οικονομικές μεταβιβάσεις και αλληλεγγύη, αν όχι για τίποτα άλλο και μόνο για να διατηρηθεί η Ευρώπη», λέει.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον Covid-19 είναι τόσο σοβαρή που πολλά μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης έχουν ήδη στην πραγματικότητα παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες κατά των κρατικών ενισχύσεων για εταιρείες.