Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού για να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του. Ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε βρει καταφύγιο εκεί το 2012, ενώ ήταν ελεύθερος υπό εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για καταγγελίες  εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση στη Σουηδία.

Εκείνη την εποχή, ο Ασάνζ ισχυρίστηκε ότι, αν εκδοθεί στη Σουηδία, ενδέχεται να συλληφθεί από τις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών πληροφοριών από το WikiLeaks.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας.

Η σύλληψη του Ασάνζ προαναγγέλθηκε σε ένα tweet από το WikiLeaks την Πέμπτη το βράδυ, όπου αναφέρθηκε ότι «μια πηγή υψηλού επιπέδου από την κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε στο WikiLeaks ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα εκδιωχθεί μέσα σε ώρες έως ημέρες, χρησιμοποιώντας το σκάνδαλο των Ina Papers ως πρόσχημα – και υπάρχει ήδη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύλληψή του».

Το σκάνδαλο της Ina Papers περιστρέφεται γύρω από τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín Moreno, διατηρούσε λογαριασμό offshore στον Παναμά. Ο Moreno αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

ass.PNG

ass_2.PNG

Φωτογραφίες του Ασάνζ μετά τη σύλληψή του στις 11 Απριλίου (Reuters)

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.

Σνόουντεν: «μαύρη μέρα για την ελευθερία του τύπου»

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτήρισε την σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ «μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου»

«Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί την μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά – είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter . Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.