(Upd) Καθυστερεί η επίσημη έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Αυτή την ώρα οι ηγέτες μιλούν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ή συγκεντρώνονται σε μικρές ομάδες όπου συνομιλούν μεταξύ τους και όλα δείχνουν ότι το θρίλερ των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ίσως οι συνομιλίες παραταθούν έως και αύριο Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Politico, οι ηγέτες της ομάδας των «φειδωλών» (Frugal Four) – Αυστρία, Κάτω Χώρες, Δανία και Σουηδία – πραγματοποίησαν συνάντηση στο κτίριο του Συμβουλίου. Η Φινλανδία συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, αλλά επιμένει ότι δεν έχει προσχωρήσει επίσημα.

Μετά τη συνάντηση ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρζ είπε σε δημοσιογράφους ότι υποστήριξε τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρουτε, πιέζοντας για μια αποτελεσματική ρήτρα στη συμφωνία αναφορικά με τη σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου

«Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, διότι πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κακούς συμβιβασμούς εδώ», δήλωσε ο Κουρτς.

«Εμείς ως φειδωλές χώρες συμφωνήσαμε ότι θα εμμείνουμε στο σημείο αυτό και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε κάτω από ένα ορισμένο όριο», συμπλήρωσε.

Η χθεσινή, δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων κατέληξε σε ένα σκληρό παζάρι μεταξύ Βορρά και Νότου για το ταμείο Ανάκαμψης, μετά τη συμβιβαστική πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πηγές εξέφραζαν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι είναι πιθανόν να μην υπάρξει ούτε και σήμερα συμφωνία στη Σύνοδο των ηγετών.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια, αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συναντήθηκαν ξανά σήμερα με τον Μισέλ στις 9.30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος) πριν την επισημη έναρξη  με τη νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου, της τρίτης μέρας των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχει προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο για την τρίτη ημέρα συνομιλιών o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.


Την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο στις σημερινές διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο για την τρίτη ημέρα συνομιλιών.

Δεν έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε συμφωνία, ελπίζω πως σήμερα θα μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο, είπε, και πρόσθεσε, είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να φαινόμαστε διχασμένοι ή αδύναμοι.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε μέσω Twiiter την ελπίδα  «ότι σήμερα θα καταλήξουμε και είναι δυνατόν να κλείσει μια συμφωνία».

«Εάν όχι, θα είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη, ένα κακό μήνυμα για τους οικονομικούς παράγοντες και για όλους τους Ευρωπαίους, που έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται δυναμικά και γρήγορα στην τρέχουσα κρίση», είπε επίσης για να προσθέσεο ότι  «υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, αλλά υπήρξε μια καλή ατμόσφαιρα και καλή θέληση από όλους».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε «Ελπίζω να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή τη Σύνοδο, ενωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη». Επισήμανε δε ότι τέσσερα ευρύτερα θέματα διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία είναι το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Πώς φθάσαμε στο χθεσινό «ναυάγιο»

Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα, ο Σαρλ Μισέλ είχε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου και τις συμβιβαστικές προτάσεις του Σαρλ Μισέλ δεν επετεύχθη η επιθυμητή πρόοδος με αποτέλεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε να μιλήσει για τέλμα και για σκληρές αντιπαραθέσεις με τους πλούσιους εταίρους.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Είναι  χαρακτηριστικό  ότι  ο Γάλλος  πρόεδρος,  για  να  ασκήσει  πίεση  στους ομολόγους του, ζήτησε να είναι έτοιμο για αναχώρηση το αεροπλάνο  του.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, σήμερα αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν εκ νέου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να αναζητήσουν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Η συνάντηση έληξε άδοξα, με την εσπευσμένη αποχώρηση της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου.

Ο λόγος ήταν η επιμονή του Ολλανδού και των «φειδωλών» συμμάχων του, καθώς και της Φινλανδίας – για τεράστια μείωση των επιχορηγήσεων που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα 450 δισ. που πρότεινε στη χθεσινή αναθεωρημένη πρότασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, για ένα συνολικό πακέτο (μαζί με τα δάνεια) μικρότερο των 400 δισ. ευρώ.

Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν τη θέση τους  να κατέβει το ύψος των επιχορηγήσεων στα 400 δισ., αλλά όχι παρακάτω.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων ανέβηκε στα 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Χθες στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.