Μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις οι «27» της ΕΕ  μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί  στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Oι ηγέτες της ΕΕ διαφώνησαν στην έκδοση κοινού ευρωομολόγου και στη λήψη των μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενεργειακή κρίση στις χώρες – μέλη, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου τα έσοδα του οποίου θα διοχετεύεται στα κράτη – μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Με την άποψη του Γάλλου Προέδρου τάχθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει πως ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν. “Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ήταν όμως αντίθετος με την έκδοση του ευρωομολόγου καθώς όπως υποστήριξε μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της κάθε χώρας. Στο πλευρό του Βερολίνου τάχθηκαν η Ολλανδία, Αυστρία και η Δανία.

“Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030” ανέφερε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην πρόταση της Γαλλικής προεδρίας.

Η Ελλάδα, από την άλλη, ήταν εξαρχής υπέρ κάθε μέτρου αμοιβαιοποίησης χρέους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης εκτάκτων δαπανών. Μένει να φανεί πώς και αν θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση, καθώς, όπως έδειξε και η εμπειρία με το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο για να κάνει τόσο μεγάλα βήματα.

Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη

Από την άλλη, κοινή συνισταμένη της συζήτησης ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν νέα και πιο γενναία μέτρα για την στήριξη των αυξημένων ενεργειακών δαπανών στα κράτη-μέλη με την  Κομισιόν να καλείται να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές. Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

Απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των “27” βρέθηκε η ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. καθώς αναζητούνται τρόποι της άμεσης μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται πως έβαλε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, με διακοπή των προμηθειών πετρελαίου και αερίου ως το 2027, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση ως το τέλος Μαϊου.

Πρόκειται για μια πρόταση, την οποία κάθε κράτος σταθμίζει διαφορετικά, με δεδομένο ότι κάποια, όπως π.χ. η Γαλλία, έχουν μικρή έκθεση στο ρωσικό αέριο, ενώ άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία ή η Βουλγαρία θα ήταν αντιμέτωπες με «ξαφνικό θάνατο», σε περίπτωση που κάποιος «τραβούσε την πρίζα».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται αποφασισμένοι να στραφούν υπέρ της αγοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) μέχρι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο αγκάθι αποτελεί η έλλειψη χώρων αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου το οποίο θα μεταφέρεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και πριν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία είχε προτείνει την αγορά υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο, με την οποία η χώρα μας έχει συνάψει συμφωνία και για το ζήτημα της ηλεκτροδότησης. Μία τέτοια κίνηση θα καθιστούσε την χώρα μας ενεργειακό κόμβο καθώς το υγροποιημένο αέριο θα μεταφέρονταν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ρώσος ολιγάρχης με την ελληνική εταιρεία, ο Φέσσας και τα ΕΛΤΑ, οι εργολάβοι και τα… άσφαιρα σφυριά του διαφημιστή 

Νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Α. Dassi: «Επίκεντρο της στρατηγικής της Fosun Tourism η Ελλάδα με στόχο για διπλάσιο αριθμό ξενοδοχείων στη διετία» (pics)