Ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, φέρεται να είχε πει στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αφήσει κόσμο να πεθάνει, αντί να επιβάλει δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο, όπως έγινε γνωστό σήμερα στο πλαίσιο έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Ο Πάτρικ Βάλανς, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας, έγραψε στο ημερολόγιό του στις 25 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με μια σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα έγραφε ο Βάλανς στο ημερολόγιό του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς -σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον- του εκμυστηρεύτηκε ότι «ο Ρίσι (Σούνακ) θεωρεί πως είναι οκ να αφήσουμε κόσμο να πεθάνει. Όλο αυτό υποδηλώνει έλλειμμα ηγεσίας». Εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ είπε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί συνολικά όταν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, «αντί να απαντήσει σε κάθε θέμα αποσπασματικά».

Η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία Covid-19, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Εκτιμάται πως η έρευνα δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2026.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πιάστηκε απροετοίμαστη και η αντίδρασή της στην υγειονομική κρίση ήταν καθυστερημένη. Η σημερινή αναφορά στον Ρίσι Σούνακ πλήττει την προσπάθεια του πρωθυπουργού της Βρετανίας να παρουσιαστεί ως ηγέτης που έφερε αλλαγή στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά το χάος επί των ημερών του Μπόρις Τζόνσον, παρότι υπήρξε εκ των κορυφαίων υπουργών εκείνης της κυβέρνησης.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στον Ρίσι Σούνακ είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «δρ Θάνατος» από επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, με αφορμή την πρωτοβουλία του «Eat Out to Help Out» (σ.σ. σε ελεύθερη απόδοση «Τρώμε Έξω για να Βοηθήσουμε») το καλοκαίρι του 2020, που επιδοτούσε γεύματα σε παμπ και εστιατόρια, την οποία επέκριναν οι επιστήμονες επειδή συνέβαλε στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Αυτά είναι τα 65 top picks από τον S&P 500 για το 2024 (πίνακες)

OpenAI: Εργαζόμενοι απειλούν με παραίτηση μετά την απόλυση του Σαμ Άλτμαν (tweet)

Χριστούγεννα: Τα παιδιά δεν ζητούν παιχνίδια για δώρα αλλά… κρέμες προσώπου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ