Ευρώπη

Στις κάλπες 45 εκατ. Ιταλοί για τις περιφερειακές εκλογές και το δημοψήφισμα

  • newsroom


Ενας θρίαμβος της ακροδεξιάς σε αυτή τη σκληρή εκλογική αναμέτρηση, θα ηχούσε καμπανάκια συναγερμού στις Βρυξέλλες

Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί οι Ιταλοί για τις περιφερειακές εκλογές σε επτά μεγάλες περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα θα ψηφίσουν και στο δημοψήφισμα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, που αναμένεται να μεταβάλει ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μόλις μια εβδομάδα μετά την ηράκλεια προσπάθεια για το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα με τους κανόνες για τον κορωνοϊό, οι σχολικές αίθουσες έκλεισαν ξανά για τους μαθητές ώστε να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα για τη διήμερη ψηφοφορία.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα) και θα λειτουργούν ως τις 23:00, αλλά και αύριο από τις 07:00 ως τις 15:00.

Οι τοπικές εκλογές διεξάγονται σε 957 πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Στις μεγαλύτερες πόλεις, που ξεπερνούν τις 15.000 κατοίκους όπως η Βενετία, η Μάντοβα, το Ρήγιο της Καλαβρίας, και το Μπολτσάνο στο βορά, προβλέπεται δεύτερος γύρος σε δεκαπέντε ημέρες.

Στις τοπικές αυτές εκλογές θα ψηφίσουν 18.000.000 ιταλοί πολίτες, ενώ στο δημοψήφισμα, ο αριθμός των εχόντων δικαίωμα ψήφου ξεπερνά τους 46.000.000 ανθρώπους.

Ενας θρίαμβος της ακροδεξιάς σε αυτή τη σκληρή εκλογική αναμέτρηση, θα ηχούσε καμπανάκια συναγερμού στις Βρυξέλλες.

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι και το πρώτο τεστ για τον πρωθυπουργό Κόντε και την κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού μετά την επιβολή του γενικού lockdown της χώρας κατά του κορωνοίού που σκότωσε σχεδόν 36.000 άτομα στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, η κεντροαριστερά έχει βάσιμες ελπίδες να επικρατήσει στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, ενώ όλα δείχνουν ότι η Λέγκα του Σαλβίνι και οι σύμμαχοί της θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Βένετο.

Η συντηρητική παράταξη θεωρεί ότι μπορεί να νικήσει με διαφορά στη Λιγκουρία (με κυριότερη πόλη τη Γένοβα) και, οριακά, στην κεντρική περιοχή Μάρκε.

Οι δυο πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές μάχες θα δοθούν στις περιφέρειες της Απουλίας και της Τοσκάνης, παραδοσιακού προπυργίου της αριστεράς που ενδέχεται να μετακινηθεί τλωρα στην ακροδεξιά Λίγκα του Σαλβίνι. Το αποτέλεσμα, και στις δυο περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό να κριθεί με σχετικά μικρή διαφορά ψήφων.

Η συμμαχία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που κυβερνά την χώρα, κατάφερε να παρουσιάσει κοινό υποψήφιο μόνο στη Λιγουρία, γεγονός που θα βαρύνει στο τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η συντηρητική παράταξη κατεβαίνει παντού ενωμένη.

Τα αποτελέσματα των τοπικών αυτών εκλογών μπορεί να μην επηρεάσουν άμεσα την πορεία της κυβέρνησης Κόντε, όμως από τη μια μπορεί να αποδυναμώσουν καθοριστικά τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, αλλά και να καταδείξουν κατά πόσον συνεχίζεται η εντυπωσιακή φθίνουσα πορεία των 5 Αστέρων.

Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να επικυρώσουν ή να απορρίψουν την απόφαση που έλαβαν πριν από έναν χρόνο τα πολιτικά κόμματα, με ομόφωνη ψήφο τους στο κοινοβούλιο, για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών. Συνολικά, στο μέλλον δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 600 και ως τώρα είναι 945. Σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται πιθανή η επικράτηση του «ναι» στην περικοπή των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ιταλικού λαού.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η ανησυχία των ειδικών είναι μεγάλη για τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Σημειωτέον ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους του PD και της Λίγκας είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Σχεδόν 2.000 ψηφοφόροι σε απομόνωση λόγω κορωνοίού έχουν γραφτεί στους καταλόγους για να συλλεχθούν οι ψήφοι τους, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.