Τα «νέα του Ρήνου» δεν είναι καλά: στο γνωστό στη γερμανική ποταμοπλοΐα αβαθές σημείο στο Κάουμπ, μεταξύ Μάιντς και Κόμπλεντς, η στάθμη του νερού έπεσε στα 32 εκατοστά, 5 εκατοστά περισσότερο σε σχέση με την Κυριακή. Παρότι η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα, οι συνέπειες της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίαςστον Ρήνο, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είναι ήδη ορατές και επιζήμιες.

Οι εμπορικές μεταφορές κυρίως πρώτων υλών ή άλλων προϊόντων της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, που κατά κανόνα γίνονται και μέσω του Ρήνου, αντιμετωπίζουν εδώ και εβδομάδες σοβαρά προβλήματα. «Τα πλοία συνεχίζουν μεν να διέρχονται αλλά είναι λιγότερα και με ελαφρύτερα φορτία» αναφέρει στο Reuters ο Φλόριαν Κρέκελ από τη Γερμανική Υπηρεσία Υδάτινων Δικτύων και Ναυτιλίας.

«Καμπανάκι» σε Κολωνία και Ντίσελντορφ

Έντονη ανησυχία προκαλεί η στάθμη του Ρήνου και στην Κολωνία, όπου από τις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με μετρήσεις, η στάθμη του ποταμού συνεχώς κατεβαίνει: από 91 εκατοστά στις 9 Αυγούστου, στα 75 εκατοστά στις15 Αυγούστου. Υπό κανονικές συνθήκες η στάθμη του Ρήνου στην Κολωνία ανέρχεται στα 3,21 μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώνουν επιβατικά ή τουριστικά δρομολόγια, ιδιαίτερα προσφιλή στην ευρύτερη περιοχή.

Στο γειτονικό Ντίσελντορφ, πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι δημοτικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού θέτει σε κίνδυνο τα ψάρια του Ρήνου, δεδομένου ότι περιορίζει την ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου στο νερό.

Ο Κάρστεν Ρίνκε, επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Χέλμχολτς ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πέραν των υψηλών θερμοκρασιών στο νερό και η μείωση της στάθμης των υδάτων προξενεί κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα των ποταμών διότι αυξάνει τη συγκέντρωση των λυμάτων που καταλήγουν σε γερμανικά ποτάμια. Η δε συσσώρευση ρύπων στα ποτάμια, συνεπάγεται συσσώρευσή τους στη διατροφική αλυσίδα: μέσω της κατανάλωσης ψαριών μπορούν να φτάσουν στον άνθρωπο.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle