search icon

Ευρώπη

Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά από σχεδόν 12 χρόνια

Ο πληθωρισμός, η ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ και ο διάδοχος του Κλάους Ρέγκλινγκ στον ESM στην ατζέντα των υπ. Οικονομικών στο αποψινό Eurogroup – Το πρόγραμμα του Χρήστου Σταϊκούρα στο Λουξεμβούργο

Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο προς την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να γραφεί στο αποψινό Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη σταδιακή επιστροφή της χώρας μας στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

«Η Ελλάδα ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα και έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία δώδεκα χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τα Μέσα Ενημέρωσης αναφορικά με τις επικείμενες αποφάσεις του Eurogroup.

Το αυριανό ορόσημο στην επίπονη αυτή περίοδο της Ελλάδας θα συμπληρωθεί και από τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, καθώς εκκρεμούν ορισμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, καθώς και η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτά, τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε δύο στάδια, με το πρώτο να πρέπει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το δεύτερο στα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο για τις επικείμενες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στα τέλη Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενεται να ανακοινώσει και τυπικά πως δεν υφίστανται πλέον λόγοι, ώστε να παραταθεί το καθεστώς αυξημένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Παρά ταύτα, η χώρα μας, όπως και όλες οι υπόλοιπες (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ, θα συνεχίσει να «παρακολουθείται στενά» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ «six pack» (πέντε κανονισμοί και μία οδηγία) και «two pack» (δύο οδηγίες), τα κράτη – μέλη που έλαβαν ευρωπαϊκή βοήθεια θα ελέγχονται «μέχρι την αποπληρωμή του 75% της ληφθείσας οικονομικής βοήθειας». Κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2059.

Πληθωρισμός, ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ και ο διάδοχος του Ρέγκλινγκ στην ατζέντα των υπ. Οικονομικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα χαιρετίσουν την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2023, αλλά, σε αντίθεση με την αρχική πρόθεσή τους, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασίας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Παράλληλα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τη διάδοχη κατάσταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ θα αποσυρθεί από τη θέση του τον προσεχή Οκτώβριο. Οι τρεις ανθυποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ο Πορτογάλος πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χοάο Λεάο, και ο Ιταλός Μάρκο Μπούτι, ο οποίος εργάζεται ως επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσει τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το Β΄ εξάμηνο του 2022, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας σλοβενικής κυβέρνησης, καθώς και τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα του κ. Σταϊκούρα στο Λουξεμβούργο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2021 και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 14η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Τα (ακόμα πιο φρέσκα) γκάλοπ, οι δέκα επενδυτές για τα 75 ξενοδοχεία, οι insiders που αγοράζουν μετοχές και η μάχη στις τηλε-πλατφόρμες

Villas Armit: Σε νέο σφυρί οι πολυτελείς βίλες στη Μύκονο

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Οι επενδύσεις και η ραγδαία ανάπτυξη της Microsoft στην Ελλάδα

 

Exit mobile version