-Χαίρετε, εγώ τώρα δεν θέλω να σας τσιγκλάω αλλά όποιος άκουσε τον Μητσοτάκη προχθές στον Κουβαρά καταλαβαίνει ότι… σκαλί σκαλί το κατεβάζει το θέμα του «δεν κάνω εκλογές παρά μόνο στο τέλος». Μία θα αναφερθεί στην «τοξικότητα που δεν πρέπει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό», μία θα διευκρινίσει ότι «ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ακόμα και σε συγκυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός» (κύριε Ανδρουλάκη μου) μία δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να σας ξεκαθαρίσω με ποιον θα συνεργαστώ και με ποιον όχι έναν χρόνο πριν από τις εκλογές» (κύριε Βελόπουλέ μου) κ.λπ. κ.λπ.

Τι δείχνει το νέο γκάλοπ του Μ.Μ.

-Πάντως, εγώ που είμαι φανατικός γκαλοπάκιας σας λέω ότι στο Μ.Μ., δηλαδή εκεί που διενεργούνται τα γκάλοπ για την ακρίβεια για λογαριασμό του Μ.Μ. κάνουν πλέον μετρήσεις κάθε εβδομάδα. Και τα πιο φρέσκα που έρχονται (μιλάμε για ώρες…) δείχνουν πιο πάνω τη Ν.Δ. με τελική αναγωγή στο 36,5%, στο 26% τον ΣΥΡΙΖΑ, μία πτώση στο ΚΙΝΑΛ (δεν μου είπαν νούμερο) και μπόλικη ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά (ταμάμ για την κυβέρνηση). Αυτά…

Στις 28 Ιουνίου κληρώνει η Αριάδνη

-Ξεκινάμε σήμερα από τα νέα από την ανθούσα αγορά των κόκκινων δανείων γιατί έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Κατ΄ αρχήν για την περίφημη συναλλαγή “Αριάδνη”, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια των bad banks, που είναι η μεγαλύτερη απευθείας πώληση NPEs, δηλαδή χωρίς τιτλοποίηση. Οι προσδοκίες της αγοράς είναι μεγάλες και μένει να δούμε πόσο επηρεάστηκαν (αν επηρεάστηκαν) οι τιμές από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αβεβαιότητα που επικρατεί. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να ξεκινήσουμε το final countdown, καθώς (εκτός απροόπτου, πάντοτε) στις 28 Ιουνίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές. Υ.Γ.: Η στήλη πάντως - επειδή ζούμε και σε περίεργους καιρούς - θέλει να ελπίζει ότι οι μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για τη συναλλαγή δεν θα προσγειωθούν ανώμαλα. Η στήλη το λέει αυτό γιατί πιστεύει πως το motto της περιόδου που διανύουμε το έδωσε ο Μασκ στο περιβόητο email με τίτλο «παύση όλων των προσλήψεων παγκοσμίως» με τη φράση: «Έχω σούπερ κακό προαίσθημα για την οικονομία».

Δέκα επενδυτές για 75 ξενοδοχεία! (σε καιρό κρίσης)

-Πάντως, για την αγορά των ΝPLs φαίνεται ότι μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαιτέρως αφού για το project Tethys της Intrum, γίνεται κυριολεκτικά χαμός, με τους επενδυτές να σπρώχνονται για να πάρουν κεφάλι. Είναι γνωστό ότι τα ξενοδοχεία είναι sexy αυτή την εποχή, αλλά για τις 75 τετράστερες και πεντάστερες μονάδες που βγαίνουν στην αγορά με το Tethys έχουν περάσει στο στάδιο των προσφορών δέκα (10) υποψήφιοι επενδυτές! Δεν υπάρχει fund που ασχολείται με αυτήν την αγορά που να μη δηλώνει παρόν στη διαδικασία: ΒΑΙΝ, Fortress, DK και όλοι οι άλλοι συνήθεις ύποπτοι είναι εκεί. Η συναλλαγή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και επιχειρηματιών του τουρισμού με αποτέλεσμα παρόντες να δηλώνουν και οι αεικίνητοι Ισραηλινοί της Brown. Στη δεκάδα υπάρχουν και ορισμένοι λεφτάδες γενικώς, όπως π.χ. το family office του Βελάνη, ενώ στη διαδικασία συμμετέχουν και άλλα funds λιγότερο γνωστά στην αγορά, αλλά και εφοπλιστικά κεφάλαια. Τον διαγωνισμό τρέχει η Euroxx. Θυμίζω ότι από τα 75 ξενοδοχεία, τα μισά είναι σε διάφορα νησιά, συνολικά η δυναμικότητά τους πλησιάζει τα 4.000 δωμάτια και το ύψος των δανείων είναι περίπου 290 εκατομμύρια.

Συνεχίζουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Macquarie

-Η περίοδος είναι αναμφίβολα περίεργη και ρευστή, αλλά και οι πηγές της στήλης είναι έγκυρες και από αυτές που έχουν πρωτογενή ενημέρωση. Και αυτές οι πηγές με ενημέρωσαν ότι δεν χάλασε η δουλειά και συνεχίζονται κανονικά οι συζητήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους Αυστραλούς της Macquarie, τονίζοντάς μου (για μια ακόμη φορά) ότι πρόκειται για μεγάλο deal και αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με δημοσιογραφικούς χρόνους.

Κύριος Παντελής δίκη Νο3

-Έκλεισε χθες η αυλαία του θερμού δικαστικά Ιουνίου (προηγήθηκε η αγωγή ακύρωσης της ΕΤΑΔ και η έφεση των πιστωτών) για την υπόθεση του μεγαλοξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, όπου δικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022 χωρίς να αποπληρωθούν, καθώς και να απαγορευτεί κάθε πράξη για την είσπραξη των απαιτήσεων των πιστωτών. Από πλευράς του Ομίλου Μαντωνανάκη κατέθεσε ο καθηγητής Σ. Σταματόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ομολογιούχοι οφείλουν να δείξουν υπομονή (!). Ο μάρτυς είπε ότι οι Τράπεζες πούλησαν τα δάνειά τους στο 30% της ονομαστικής αξίας τους, ενώ αρνήθηκαν να κάνουν έστω και ένα μικρό κούρεμα στον Όμιλο Μαντωνανάκη. Και συνέχισε λέγοντας, ότι πρόσφατα υποβλήθηκε στις Διοικήσεις των Τραπεζών συμβιβαστική λύση μεταξύ του Ομίλου Μαντωνανάκη και της ΕΤΑΔ, που θα επιτρέψει την αποπληρωμή των δανείων. -Διοικητής Τράπεζας, με τον οποίο μίλησε η στήλη, σχολίασε με στωικότητα ότι η υπομονή που ζητείται από τον κ. Παντελή δεν έχει προσδιοριστεί ουδέποτε χρονικά. Οι πιστωτές έκαναν υπομονή το 2010, όταν τα δάνεια κατέστησαν ληξιπρόθεσμα για πρώτη φορά, τα αναδιάρθρωσαν το 2013 και το 2016, ενώ από το 2017 και μετά όταν κατέστησαν οριστικά ληξιπρόθεσμα, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Εδώ και πέντε χρόνια, δηλαδή. Πρόσθεσε ότι είναι ανακριβές ότι τα δάνεια πωλήθηκαν στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, καθώς τιτλοποιήθηκαν σε τιμή πολύ κοντά στο 100% της αξίας τους για να συνεχίσει με αγανάκτηση λέγοντας ότι είναι απολύτως ψευδή τα περί πρότασης συμβιβασμού που δήθεν έχουν λάβει οι πιστωτές και αυτό δεν συνέβη ποτέ ούτε καν προφορικά. Ο Δικαστής έδωσε προθεσμία έως την Τρίτη 21/6 για υποβολή σημειωμάτων από τους αντιδίκους, ενώ απόφαση πρέπει να αναμένεται τις επόμενες 20-25 ημέρες. Σημειώστε ότι τυχόν αποδοχή των ασφαλιστικών θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά τα Ελληνικά Δικαστήρια θα παρέμβουν σε υφιστάμενες δανειακές σχέσεις και με απόφαση ασφαλιστικών θα αλλοιώσουν τους όρους τους με παράταση της διάρκειας του δανείου, με προφανείς επιπτώσεις για το πρόβλημα των NPEs.

Οι insiders (και ο Κοντόπουλος) αγοράζουν

-Οι κινήσεις των insiders στο Χρηματιστήριο, των βασικών μετόχων, του μάνατζμεντ και των στελεχών μιας εταιρείας δηλαδή, πάντοτε έχουν ενδιαφέρον, καθώς κάποιες μπορεί να αποτελούν προάγγελους εξελίξεων (ανεξάρτητα εάν αυτό επιβεβαιώνεται ή όχι), ενώ άλλες πραγματοποιούνται απλώς τυπικά, εν όψει λόγου χάρη των γενικών συνελεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ όσων τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν να έχουν αποκτήσει μετοχές στα χαμηλά της αγοράς είναι η οικογένεια Χαϊδά της Ικτίνος, ο Π. Τσινάβος της Κρι-Κρι, μέλη της οικογένειας Κατσιώτη στην ΕΛΓΕΚΑ. Αγορές είχαμε και στη Δάιος, ενώ στις 8 Ιουνίου ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννης Κοντόπουλος απέκτησε 10.000 μετοχές της εταιρείας και μαζί με τις 50.000 που ήδη είχε, πλέον είναι κάτοχος συνολικά 60.000 μετοχών της ΕΧΑΕ.

Αγώνας για προσέλκυση Ρώσων εκατομμυριούχων

-Καλοκαίριασε, σχεδόν συνηθίσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν δίνουμε πλέον το ενδιαφέρον που πρέπει, αλλά συμβαίνουν γεγονότα που αξίζουν την προσοχή μας. Για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι για προσέλκυση Ρώσων εκατομμυριούχων που δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 15 εκατομμύρια που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, να αλλάξουν διαβατήριο, και να μετακομίσουν σε άλλες χώρες. Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ντουμπάι και από το Σίδνεϊ μέχρι τη Σιγκαπούρη, οι κυβερνήσεις συναγωνίζονται ποια θα προσφέρει περισσότερα κίνητρα μόνιμης κατοικίας σε Ρώσους εκατομμυριούχους. Η Τουρκία ξαφνικά αύξησε, από 250.000 σε 400.000 δολάρια, το κόστος απόκτησης ενός διαβατηρίου. Η μεγάλη ζήτηση προκάλεσε αύξηση τιμής. Το Ντουμπάι προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε όσους χρηματοδοτούν τον κατασκευαστικό κλάδο που είχε στεγνώσει. Το Ισραήλ διευκολύνει την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων υψηλής τεχνολογίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δημιουργήσει ειδική υπηρεσία υποδοχής Ρώσων ευκατάστατων μεταναστών. Στην Ελλάδα υπάρχουν κινήσεις, υπάρχει ενδιαφέρον αλλά φυσικά ουδείς βιάζεται να ανοίξει την πόρτα.

Οι Ρώσοι τηγανίζουν τους Γερμανούς

-Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για το ενεργειακό κόστος τον Χειμώνα είναι δυσοίωνες, καθώς οι Ρώσοι τηγανίζουν (πού το θυμήθηκα τώρα αυτό, από την εποχή Κοσκωτά) τους ισχυρούς Γερμανούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, επειδή οι Γερμανοί δεν έδιναν κάτι ανταλλακτικά που χρειάζονταν οι Ρώσοι από τη Siemens, μείωσαν τις ποσότητες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Οι τιμές του ΤΤF (η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη όπως προσδιορίζεται από το ολλανδικό Χρηματιστήριο) αυξήθηκε χθες 10% και έφθασε τα 107,6 ευρώ τη ΜW. Κι είμαστε ακόμη στις 16 Ιουνίου.

Επένδυση 1,8 δισ. ευρώ

-Κι αφού ο λόγος πέρασε στα ενεργειακά, να σας πω ότι μπορεί να λαχτάρισαν οι Ιταλοί της Italgas με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τους όρους που αφορούσαν την πιστοποίηση των θυγατρικών της, ωστόσο η ΔΕΠΑ Υποδομών συνιστά μια ξεχωριστή επένδυση για τον ιταλικό κολοσσό. Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της Ιtalgas στους επενδυτές, οι συνδέσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα φτάσουν από τις 510.000 το 2020 σε 900.000 μέχρι το 2028. Η ρυθμισμένη περιουσιακή βάση (RAB) προβλέπεται να αυξηθεί από 793 εκατ. ευρώ φέτος σε περίπου 1 δισ. ευρώ το 2028. Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι ο ιταλικός όμιλος θα έχει επενδύσει στην Ελλάδα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, την ανάπτυξη των δικτύων και τη λειτουργία και συντήρησή τους.

Οι διαφορετικές ταχύτητες (και φόροι) στη συνδρομητική τηλεόραση

-Πανηγύρια για την είσοδο στην ελληνική αγορά ξένων παρόχων που προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης όπως η Disney+ που ήρθε να συναντήσει το Netflix, την Amazon Prime και την Apple TV+, αλλά ούτε κουβέντα για τις συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται. Βλέπετε, οι ξένες πλατφόρμες streaming ελάχιστα έσοδα αφήνουν στην ελληνική οικονομία, συγκριτικά με τους τοπικούς παίκτες στη συνδρομητική τηλεόραση (όπως η Cosmote TV, η NOVΑ ή ο ΑΝΤ+) που κάθε χρόνο επιβαρύνονται με εισφορές και επιβαρύνσεις, όπως π.χ. με τέλος άδειας δορυφορικής τηλεόρασης 3% επί του ετήσιου τζίρου τους, εισφορά υπέρ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων επί του ετήσιου τζίρου και τέλη υπέρ ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. Και μένει να φανεί εάν για τις ελληνικές εταιρείες θα επανέλθει ο φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης (10% επί του μηνιαίου λογαριασμού) που μπήκε σε αναστολή από την 1η Οκτωβρίου 2020 ως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Μιλάμε δηλαδή για ένα πολύ... light (εάν όχι ανύπαρκτο) φορολογικό πλαίσιο για τις διεθνείς πλατφόρμες που αφενός προκαλεί στρεβλώσεις εις βάρος των ελληνικών εταιρειών και αφετέρου επιφέρει απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.