Σε αναμμένα καρφιά κάθονταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία έδιναν ένα σαφές προβάδισμα στον Ντέιβιντ Κάμερον. Οι περισσότεροι ανησυχούσαν πως το βρετανικό Κοινοβούλιο θα γέμιζε με ακραίες παρατάξεις και πως θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Φοβήθηκαν πως το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θα μπορούσε να έχει παράπλευρες συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «σάρωσε» στις εκλογές προκαλώντας απανωτές παραιτήσεις των αρχηγών των αντίπαλων κομμάτων.

Τι σημαίνει όμως αυτή η νίκη του Κάμερον για τον υπόλοιπο κόσμο διερωτάται σε δημοσίευμά του το CNN.

1. Μια σταθερή παγκόσμια αγορά… προς το παρόν

Οι αγορές αγαπούν την πολιτική σταθερότητα και το έδειξαν σήμερα με την βρετανική λίρα να κινείται ανοδικά σε σχέση με τα άλλα βασικά νομίσματα και τον βρετανικό δείκτη να καταγράφει αύξηση κατά 2% κατά το άνοιγμα.

Ο Κάμερον πιστώθηκε την ανάκαμψη της Βρετανίας από την ύφεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες το περασμένο έτος ενώ παράλληλα καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση της ανεργίας.

2. Πιθανότητα εξόδου από το ευρώ

Μπορεί ένα Grexit να αποδειχτεί καταστροφικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκαλώντας προβλήματα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στις ΗΠΑ, αλλά και ένα Brexit θα ήταν εξίσου επικίνδυνο αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμα μία φορά μετά την εκλογική του νίκη ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα έως το 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Γιατί μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός, όπως πολλοί Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, αλλά έχει τη δική του εκδοχή του Tea Party.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Κάμερον θα ήθελε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά οι αντάρτες θα κρατούν τα πόδια του κοντά στη φωτιά», τονίζει ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Χέιζλε.

3. Φόβοι για διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου

Πολλοί είναι οι Σκωτσέζοι που θέλουν την ανεξαρτησία τους και αυτό φάνηκε από το δημοψήφισμα που έγινε τους περασμένους μήνες.

Όπως δήλωσε ο πρώην ηγέτης του SNP Αλεξ Σάλμοντ «το σκοτσέζικο λιοντάρι βρυχήθηκε σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα». Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ, οδηγώντας τη Σκωτία να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε ένα Διασπασμένο Βασίλειο σε μια ΕΕ που θα έχει τον ίδιο αριθμό μελών», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. «Η αντικατάσταση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Σκοτία θα σήμαινε μικρότερη ενοποίηση».

4. Πάταξη της μετανάστευσης

Αρκετοί είναι οι μετανάστες που βλέπουν την Βρετανία ως ένα καταφύγιο. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει κάνει σαφές πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Οι Συντηρητικοί έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο δεξιά εξαιτίας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που τάσσεται εναντίον των μεταναστών και εναντίον του ισλάμ.

Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το UKIP, μπορεί να μην είναι ισχυρό στη νέα εθνοσυνέλευση, η φωνή του όμως θα εξακολουθήσει να ανησυχεί τους Τόρις.

5. Μικρότερη διεθνής επιρροή

Κάποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη Βρετανία ένα ισχυρό σύμμαχο. Αλλά τον τελευταίο καιρό, η Βρετανία έχει οπισθοχωρήσει και βρίσκεται πλέον στη σκιά της Γερμανίας και της Άνγκελας Μέρκελ, τόσο στην αντιμετώπιση της Ελλάδας όσο και στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάμερον και οι αντίπαλοί του μίλησαν πολύ για την εγχώρια πολιτική, αλλά οι αναφορές για την εξωτερική πολιτική ήταν μηδαμινές.