Του Ιωάννη Αντύπα

Ομόφωνα και σε ελάχιστο χρόνο (15 λεπτά για την ακρίβεια) υιοθετήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μάλιστα, οι ηγέτες χρειάστηκαν μόλις 1 λεπτό για να συμφωνήσουν.

Αναμφίβολα όλοι θέλουμε μια στενή και ισχυρή σχέση με τη Βρετανία, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Θέλουμε  ισχυρές εγγυήσεις για όλους τους πολίτες και τις οικογένειές τους που επηρεάζονται από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Με tweet του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τόνισε πως η σημερινή Σύνοδος δείχνει έμπρακτα ότι πρόκειται για «ενότητα εν δράσει» .

gioun.png

Εντύπωση έκανε πως σχεδόν όλοι οι 27 ηγέτες κατά την άφιξη τους στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στα αγγλικά και επέλεξαν τις μητρικές του γλώσσες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε πως «δουλεύουμε ενωμένοι και έχουμε έναν μόνο διαπραγματευτή τον Μισέλ Μπαρνιέ, προτεραιότητα μας είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρόεδρο, η δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρά «μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εξόδου».

Τέλος, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως η σταθερότητα της Ιρλανδίας μέσω μιας συμφωνίας στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ύψιστης σημασίας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο για να επιτύχει η ΕΕ μια καλή συμφωνία είναι να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι η ενότητα των 27 είναι πολύ σημαντική ενόψει Brexit. Εχουμε κάθε λόγιο να παραμείνουμε ενωμένοι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε, προσερχόμενος: «Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση. Πρώτα πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία για το διαζύγιο και μετά να μιλήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Παράλληλα, ερωτηθείς για το τι πιστεύει γαι τις δηλώσεις Μέρκελ περί ψευδαισθήσεων της Βρετανίας για ευνοϊκή μεταχείριση μετά το Brexit, απαντά «αυτή είναι και η δική μου άποψη».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία, επισημαίνιντας παράλληλα και το θέμα πληρωμής των χρεών της Βρετανίας προς την ΕΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

mpetel

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις των εκλογών στη Βρετανία στις αρχές Ιουνίου, είπε πως ήταν αποκλειστικά απόφαση της Τερέζα Μέι που στόχο έχει να ενισχύσει εσωτερικά το Συντηρητικό Κόμμα.

oland

Και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι 27 είναι ενωμένοι απέναντι στο Brexit. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει διαπραγμάτευση και η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να γίνει αυτό με καλές συνθήκες για την Ευρώπη, για να προσθέσει «δεν θα είμαστε τιμωρητικοί απέναντι στην Βρετανία». Ωστόσο, τόνισε, «είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση αύριο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O Eσθονός πρωθυπουργός, Γιούρι Ράτας, ανέφερε πως η ΕΕ παραμένει δυνατή και ενωμένη και είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Βρετανία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε:

«Σήμερα θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας των 27, όπως κάναμε ήδη στην Ρώμη εορτάζοντας όχι μόνο 60 έτη ιστορίας επιτυχιών αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα συζητήσουμε για την μελλοντική μας σχέση με το ΗΒ, για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας μόνο σε δεύτερη φάση, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια πολιτική μας. Θα παραμείνουμε ακόμα και ως 27 η πρώτη και μεγαλύτερη αγορά, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος για όλους στον πλανήτη, ο πρώτος ανθρωπιστικός χορηγός και επίσης ένας πολύ ισχυρός πάροχος άμυνας και ασφάλειας», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος για να προσθέσει ότι η Βρετανία συνεισφέρει μόλις το 3,5% για τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας.

Στη σημερινή Σύνοδο επί τάπητος μπαίνει και το θέμα της άμεσης μεταφοράς των δύο κύριων Ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία,  την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές, το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα των Ντόναλντ Τούσκ και Ζαν Κλόντ Γιούνκερ (Πρόεδρος Επιτροπής), που θέλουν να καθορίσουν άμεσα τη τοποθεσία τους.

 Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της «κόντρας» που ξέσπασε μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, όταν η πρώτη επισήμανε ότι η Βρετανία τρέφει «ψευδαισθήσεις» για τη μελλοντική σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντπιδραση της Μέι προς αυτό ήταν να δηλώσει πως «οι άλλες 27 ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας».

Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 κρατών μελών, η οποία δεν κοινοποιήθηκε στη Βρετανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει πως μια συμφωνία για τους «ανθρώπους, τα χρήματα και την Ιρλανδία» πρέπει να κλείσει πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει: «πριν μιλήσουμε για το μέλλον μας, θα πρέπει να διευθετήσουμε τα θέματα του παρελθόντος», ξεχωρίζοντας τις εγγυήσεις για τους περίπου 3 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ε.Ε., καθώς με την αποχώρησή της θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό της Ενωσης που υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ, καθώς και να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Δεν θα συζητήσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.» γράφει στην επιστολή ο κ. Τουσκ.

Διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε στη Guardian πως είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, υπολογίζοντας πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία. Παράλληλα, σε δημοσκόπηση του ΥouGov που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Independent, για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Βρετανών εμφανίζονται μετανιωμένοι για την απόφαση να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Το 45% χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση, έναντι 43% που τάσσεται υπέρ αυτής.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 16.45, και στις 17.00 ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της Συνόδου.