Μόλις δύο εβδομάδες χωρίζουν τους Βρετανούς από τις κάλπες και το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αγορές βιώνουν ήδη το φόβο και την αβεβαιότητα ενός πιθανού Brexit για τις συνέπειες που θα έχει τόσο για τη βρετανική οικονομία όσο και για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Την περασμένη Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισα με πτώση άνω του 2% και οι αποδόσεις ομολόγων ισχυρών οικονομιών όπως η γερμανική υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια.

Στον «χορό των απωλειών» μπήκε και η Wall Street η η οποία, όμως έδειξε περισσότερη αυτοσυγκράτηση, με τη μέση πτώση να φθάνει στο 0,8% και οι ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγω στις μετοχές χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή και δείχνει το Brexit να προηγείται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες βύθισε την στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Αυτή η πτώση της στερλίνας εδώ και δύο εβδομάδες, έχει οδηγήσει τους traders στο να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές προκειμένου εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Ήδη έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ελβετικό φράγκο και το γεν που βρέθηκαν την Παρασκευή σε υψηλά οκτώ εβδομάδων.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Πιθανή υποχώρηση 30% της στερλίνας και 20% των αγορών

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως ότι η στερλίνα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% και η χρηματιστηριακή αγορά κατά 20%, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Ian Harnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Absolute Strategy Research και πρώην επικεφαλής ευρωπαϊκός στρατηγικός αναλυτής της UBS οι κίνδυνοι  από ένα Brexit είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό, τι πολλοί φαντάζονται κάτι που μαρτυρούν ήδη οι μέχρι τώρα κινήσεις της αγοράς.

«Ο κίνδυνος για πτώση 30% της στερλίνας και ένα άλλο 20% σε μετοχές είναι ορατός» τόνισε ο Harnett υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει αβεβαιότητα οι αγορές μετοχών και ομολόγων δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης αντανάκλαση του προβλήματος.

Κορυφαίοι οικονομικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν προειδοποίησε για ένα σοβαρό οικονομικό σοκ που μπορεί να δημιουργηθεί από το Brexit.

Παράλληλα, ο «γκουρού» των ομολόγων, Bill Gross σε συνέντευξή του τόνισε πως η αγορά θα βρεθεί σε κίνδυνο εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απαραίτητα επειδή η χώρα θα βγει από την Ένωση, αλλά επειδή μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.

«Αν κερδίσει το «Brexit», τότε ο φόβος περνά στην αγορά και οι προσδοκίες για ανάπτυξη απειλούνται» υπογράμμισε.

Διχασμένοι οι Βρετανοί

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Βρετανίας δείχνουν πως το τοπίο είναι ρευστό και οι Βρετανοί φαίνεται να είναι πραγματικά διχασμένοι.

Τα δύο στρατόπεδα δίνουν την ύστατη μάχη τους καθώς πλησιάζει η ημέρα της κάλπης. Σε νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει πως, το 43% λέει “ναι” στο Brexit έναντι του 42% που τάσσεται κατά της εξόδου του Λονδίνου από την Ε.Ε. Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία “YouGov”, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας “The Sunday Times”.

Το Σάββατο, δημοσκόπηση της Opinium που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας “Observer” έδειξε ότι το 44% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, το 42% κατά και το 13% δήλωναν αναποφάσιστοι.

Κάμερον: «Θα μειωθούν οι συντάξεις στην περίπτωση Brexit»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πείσει τους Βρετανούς πολίτες πως η ζημιά στη βρετανική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτη σε περίπτωση Brexit.

«Οι συντάξεις και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το οποίο χρηματοδοτείται από το βρετανικό δημόσιο, θα υποστούν περικοπές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε ο κ. Κάμερον, σε δηλώσεις τους στο The Observer.

«Μπορεί να αναγκαστούμε να αρχίσουμε να κόβουμε πράγματα που ο κόσμος εκτιμάει στ’ αλήθεια, είτε πρόκειται για χρήματα που πάνε στο NHS, ή για την υποστήριξη που παρέχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα» πρόσθεσε

Ευρώπη και Αμερική «κρούουν» το καμπανάκι στους Βρετανούς

Το δικό του μήνυμα προς τους Βρετανούς έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο της Deutsche Bank στο Βερολίνο τόνισε πως ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ «θα ήταν σκληρή για όλους – κυρίως όμως για τη Μ. Βρετανία» και προειδοποίησε ότι πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα στερούσε τη Μ. Βρετανία ορισμένα πλεονεκτήματα.

«Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω», τόνισε σε αυστηρό ύφος ο κ. Σόιμπλε.

Για το ζήτημα του Brexit τοποθετήθηκε όμως το Σάββατο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με την ίδια να επισημαίνει ότι «η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ είναι για όλους μας το καλύτερο και το πιο ευκταίο».

Το προειδοποιητικό καμπανάκι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα Brexit όχι μόνο στην οικονομία της ΕΕ αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο έκρουσε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ακολουθώντας τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για την γεωπολιτική σταθερότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ», δήλωσε ο Τζακ Λιου σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί την Κυριακή στο CNN.«Βλέπω μόνο αρνητικά αποτελέσματα, αν ψηφίσουν να αποχωρήσει από την ΕΕ» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.