Τα δύσκολα για τον Εμανουέλ Μακρόν αρχίζουν την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, καθώς έχει υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και θα βρει δουλειές για τους Γάλλους.

Η ανεργία στη Γαλλία έχει φτάσει το 10,1% ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών έχει ξεπεράσει το 23%.

Η απασχόληση ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ ειδικά ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε έμφαση στην επαναφορά της ανταγωνιστικότητας στη γαλλική οικονομία, η οποία χάνει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Το βασικό πρόβλημα του Μακρόν φαίνεται πολύ καθαρά και στο παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, από το 1990.

eurozone1

Είναι φανερό ότι από την εκδήλωση της κρίσης τα πράγματα χειροτέρεψαν για τον ευρωπαϊκό Νότο και βελτιώθηκαν για τη Γερμανία.

Η Γαλλία είχε πάντα υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, αλλά η πορεία ήταν λίγο πολύ παράλληλη με εκείνη της Γερμανίας, μέχρις ότου η ψαλίδα άνοιξε θεαματικά, μετά την εκδήλωση της κρίσης του 2008. Από τη στιγμή εκείνη η τάση είναι τελείως διαφορετική στις δύο χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση τελικά… ωφέλησε τη Γερμανία, καθώς έχει φτάσει σήμερα να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταπολεμικά κοντά στο 4%, ενώ αντιθέτως στη Γαλλία κινείται στα υψηλά επίπεδα του 10%, όπως άλλωστε και στην Ιταλία που πλησιάζει το 12%.

Στην ουσία σε ό,τι αφορά στην ανεργία, η Γερμανία έχει απορροφήσει σήμερα πλήρως το ποσοστό αύξησης που ήρθε μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τους δύο βασικούς εταίρους της στην ευρωζώνη.

Η απόσταση μεταξύ Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη μεγαλώνει και ο Μακρόν καλείται να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αφού πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η ελαστικοποίηση της εργασίας, μέτρα τα οποία όμως είναι τελείως αντιδημοφιλή στη Γαλλία, όπου ισχύει το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας και υψηλός βαθμός προστασίας από τις απολύσεις.

Παρόμοια, όμως προβλήματα είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν και στην Ιταλία, όπου η δυσαρέσκεια για το ευρώ και την ευρωζώνη κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια και το αντιευρωπαϊκό «Κίνημα 5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο ανεβαίνει και ετοιμάζεται να δώσει το παρόν, όταν γίνουν εκλογές.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com