του Μάριου Ροζάκου

Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, ο κ. Τόμσεν δεν προέβη σε καμία επισήμανση για τη χώρα μας, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις που στάλθηκαν ηλεκτρονικά, όπως αυτές των Ελλήνων δημοσιογράφων. Ετσι, το Ταμείο απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως για την Ελλάδα πριν από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν.

Ωστόσο, προηγήθηκαν οι εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες και οι οποίες έδειξαν πως οι τεχνοκράτες του εξακολουθούν να μη βλέπουν «υπερπλεονάσματα», να θεωρούν την περικοπή των συντάξεων «διαρθρωτικό μέτρο» και να κάνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο «ισχυρής ανάπτυξης», η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών. Γι’ αυτό, κάλεσε τα κράτη με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό δημόσιο χρέος να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, που θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του χρέους τους. Επισήμανε ακόμα ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί, αλλά όχι λόγω του εμπορικού πολέμου.

Όπως αναμενόταν, ειδική αναφορά έκανε στην Ιταλία, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι ώρα να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της». Τόνισε πως «οι αγορές δεν είναι θετικές στη χαλάρωση αυτή» και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Τέλος, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε τον προβληματισμό του για την περιορισμένη βούληση για πραγματικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.