Ο όγκος των δανείων στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί έπειτα από τέσσερις γύρους μειώσεων των επιτοκίων, με στόχο την παροχή επιπλέον ρευστότητας προς την καταναλωτική αγορά.

Από όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο Murat Uysal, έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες για να απαλύνει την τουρκική οικονομία, η οποία ακόμα εμφανίζει πληγές από την ύφεση και την κρίση στην τουρκική λίρα. Επιπλέον, τα μέτρα της κεντρική Τράπεζας στοχεύουν στην ελευθέρωση ρευστού για τη λήψη δανείων και στη διατήρηση του momentum.

Τα παραπάνω συνέβαλαν ώστε να υπάρξει αύξηση 20% στον όγκο των δανείων στα τέλη του Δεκεμβρίου σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, έπειτα από μείωση 10% που είχαν υποστεί στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Τα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχθηκαν κατά 45%, ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 15% την ίδια περίοδο.

«Η αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια συμβαίνει λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές θέλουν να έχουν το προβάδισμα με χαμηλό κόστος στα επιτόκια» είπε ο Cagdas Dogan, τραπεζικός αναλυτής της BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη. «Τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την αύξηση αν είναι βιώσιμη».

Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αναθερμάνει την ανάπτυξη της χώρας με φθηνότερη πίστωση, με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα χρέη τους λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής λίρας.

Οι εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρους αφορούν τις κρατικές τράπεζες όπου η αύξηση των δανείων έχει ξεπεράσει τις τιμές των εμπορικών τους συνεργατών, μια αύξηση της τάξεως του 16% σε σχέση με το 2,6% του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όσοι έχουν δανείσει το κράτος να δουν τα κέρδη τους μειωμένα κατά 15%, ενώ την ίδια ώρα ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% το 2020 – 2022, ώθησε τις ιδιωτικές τράπεζες να αυξήσουν την παροχή δανείων με μειωμένα επιτόκια.

Το μέσο κόστος των καταναλωτικών δανείων μειώθηκε στο 16% από το 38% πριν ένα χρόνο.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο βασιζόμενος σε καταναλωτικά δάνεια και ως εκ τούτου η τελευταία απόφαση της ρυθμιστικής αρχής προσπαθεί να ενθαρρύνει πιο μακροπρόθεσμα εμπορικά και ενυπόθηκα δάνεια» δήλωσε η τράπεζα.