Στα ύψη εκτοξεύτηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των τουρκικών ομολόγων με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται 661 μονάδες βάσης υψηλότερες από αυτές των αμερικανικών ομολόγων, ενώ τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Κεντρική τράπεζα της χώρας προχωρά στην επιβολή ανώτατου ορίου για την ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως μερική επιβολή capital controls.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έστειλε οδηγία στις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με την οποία, το όριο για αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες διαμορφώνεται στις 15.000 τουρκικές λίρες (680 σε ευρώ) ενώ αντίστοιχο όριο επιβάλλεται στις αναλήψεις από ΑΤΜ όσον αφορά τις προκαταβολές μισθών αλλά και στις αγορές κοσμημάτων.
Η ισοτιμία τουρκικής λίρας δολαρίου έχει ανέβει στις 19,78 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Bloomberg η Τουρκία πληρώνει πλέον υψηλότερα ασφάλιστρα από ορισμένες χώρες με παρόμοια αξιολόγηση, όπως η Ονδούρα, το Ιράκ και η Μογγολία, σύμφωνα με τον ομώνυμο δείκτη που παρακολουθεί το χρέος σε αναδυόμενες αγορές. Το spread ήταν στις 456 μονάδες βάσης την τελευταία ημέρα των συναλλαγών πριν τις εκλογές της Κυριακής και σήμερα εκτοξεύτηκε στις 661 μονάδες.

Παράλληλα, η Κεντρική τράπεζα αποφάσισε να περιορίσει τα ημερήσια όρια των τοπικών τραπεζών για την αγορά ξένου συναλλάγματος, αλλά και να βάλει «φρένο» στις συναλλαγές συναλλάγματος και χρυσού εκ μέρους των ιδιωτών. Το μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη της τουρκικής λίρας που όμως ήδη βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 19,78 λίρες/δολάριο.

Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο υποστήριξη προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών αιφνιδίασε  μερίδα των επενδυτών που ήλπιζαν να σταματήσουν οι αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του. «Είναι άσχημα νέα για τους επενδυτές, καθώς συνεπάγονται αυξημένη πιθανότητα συνέχισης κακών διαρθρωτικών και μακροοικονομικών πολιτικών», έγραψε ο Τζεμ Καρακαντάγκ της Barings, σε σχόλιο που στάλθηκε μέσω email.

«Όλες οι ονομαστικές μεταβλητές είναι λανθασμένες -επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία και τιμές-, επομένως οι αποταμιεύσεις και οι επενδυτικές αποφάσεις γίνονται δύσκολες, αν όχι αδύνατες», είπε ο Καρακαντάγκ , προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση «δεν είναι μια βιώσιμη επενδυτική θέση για τους επενδυτές».

Η προοπτική ανατροπής του Ερντογάν -που πυροδότησε τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες και οδήγησε σε εκροή διεθνούς κεφαλαίου- είχε τροφοδοτήσει ένα ράλι στα ομόλογα και στις μετοχές της Τουρκίας πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Aύξηση 17,2% στις πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Απρίλιο

$500 εκατ. για το «Explorer of the Seas»: Όσα είδαμε και μάθαμε στην επίσκεψη στo κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean (pics)

TechSaloniki: Ακόμα δύο πολυεθνικές πληροφορικής έρχονται στη Θεσσαλονίκη – Ανοικτές εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ