Περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους επιθυμεί για το κάθε κράτος -μέλος ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι. «Το σημείο εκκίνησης διαφέρει από χώρα σε χώρα», τονίζει σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για αυτό το λόγο δεν μπορεί όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, κάθε κράτος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι σήμερα μόνο του σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα θα πρέπει όμως η Κομισιόν να αποκτήσει αποτελεσματικότερα μέσα για την επιβολή δημοσιονομικών κανόνων.

Στόχοι των μεταρρυθμίσεων

Στα μέσα του 2022 σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για τη συνολική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Όπως τονίζει στη συνέντευξη, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών τις ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει πως οι αλλαγές θα πρέπει να αφορούν τρεις κεντρικούς στόχους:

1. το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο απλό και κατανοητό.

2. ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Το κανονιστικό πλαίσιο δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο.

3. οι κανόνες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, έτσι ώστε να μπορέσουν να μειωθούν «τα πράγματι» πολύ υψηλά χρέη πολλών κρατών-μελών.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle