Η UNESCO ανακήρυξε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου την ιταλική γαστρονομία ως ειδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, καθιστώντας την την πρώτη εθνική κουζίνα που αποκτά αυτόν τον τιμητικό τίτλο.
Παρότι εμβληματικά πιάτα της –όπως οι πίτσες και τα ζυμαρικά– έχουν ήδη ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η χθεσινή απόφαση της UNESCO αναγνωρίζει πλέον συνολικά τις μαγειρικές παραδόσεις της Ιταλίας και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται και διατηρούνται ως πολιτιστικό κεφάλαιο.
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία από την εκλογή της ζητούσε την επίσημη αναγνώριση της κουζίνας της χώρας της, σχολίασε: «Για εμάς τους Ιταλούς, η κουζίνα δεν είναι απλώς φαγητό ή μια συλλογή συνταγών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο: είναι πολιτισμός, παράδοση, εργασία, πλούτος».
UNESCO recognized Italian cuisine as an ‘intangible cultural heritage’ as Italy became the first country to receive the honor for its national culinary tradition https://t.co/yqKtYtPnCp pic.twitter.com/ZrqO9AzkEr
— Reuters (@Reuters) December 10, 2025
Γαστρονομία Made in Italy
Για εκατομμύρια φίλους της ιταλικής κουζίνας, η είδηση απλώς επιβεβαιώνει όσα ήδη πίστευαν – από τα λαχταριστά cannoli μέχρι την πικάντικη ’Nduja της Καλαβρίας, για πολλούς το ιταλικό φαγητό θεωρείται κορυφαίο. Αυτό αποτυπώθηκε και πριν λίγες ημέρες, όταν οι χρήστες του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas την ανέδειξαν ξανά στην πρώτη θέση.
Η UNESCO περιέγραψε την ιταλική κουζίνα ως «έναν τρόπο σύνδεσης με την οικογένεια και την κοινότητα, είτε στο σπίτι, είτε στα σχολεία, είτε μέσα από φεστιβάλ, τελετές και κοινωνικές συγκεντρώσεις».
Ο σεφ Μικελάντζελο Μαμολίτι δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η αναγνώριση τον γέμισε συγκίνηση και υπερηφάνεια, τόσο ως Ιταλό όσο και ως επαγγελματία. Το εστιατόριό του, «La Rei Natura» στο Πιεμόντε, αποτελεί το μοναδικό νέο τριάστερο εστιατόριο στον Οδηγό Michelin 2026.
Επιχειρηματίες της εστίασης και η ιταλική κυβέρνηση προσδοκούν ότι αυτή η παγκόσμια επιβράβευση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό σε μια χώρα που ήδη δέχεται περίπου 80 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Ο Luigi Scordamaglia, διευθύνων σύμβουλος της Filiera Italia –οργανισμού που εκπροσωπεί την αλυσίδα παραγωγής των ιταλικών τροφίμων και κρασιών– τόνισε στο πρακτορείο Ansa ότι η απόφαση της UNESCO αποτελεί σημαντικό επίτευγμα «για ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα του Made in Italy».
Προσέθεσε ακόμη: «Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή, αναφερόμαστε στην υπέροχη ιταλική κουζίνα, η οποία εκφράζει τις βασικές της αρχές – πάνω απ’ όλα την ισορροπία και την ποικιλία».
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.