Στο στόχαστρο βρέθηκε σήμερα η Unilever, καθώς τόσο το Κίεβο, όσο και ακτιβιστές στη Βρετανία, κατηγορούν τον κολοσσό διανομών καταναλωτικών αγαθών ότι διατηρεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Ρωσία, παρά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η ουκρανική εθνική υπηρεσία για την πρόληψη της διαφθοράς πρόσθεσε την εταιρεία στη λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς πολέμου».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Unilever κατηγορείται «λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας της στη Ρωσική Ομοσπονδία και των μεγάλων φόρων που τροφοδοτούν τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό» και στηρίζουν «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Ακτιβιστές από την Ουκρανία και τη Βρετανία διαδήλωσαν σήμερα το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, κρατώντας μια γιγαντιαία αφίσα που εμφανίζονταν τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες με σαφείς αναφορές σε διαφημίσεις για τα σαπούνια Dove -μια από τις εμπορικές μάρκες της Unilever.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Unilever ισχυρίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέστειλε «όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τη Ρωσία», καθώς και όλες τις διαφημιστικές δαπάνες στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν επενδύει εκεί.

Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εταιρεία παρέπεμψε σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στο οποίο υποστήριξε ότι «για εταιρείες όπως η Unilever, που έχουν μεγάλη φυσική παρουσία στη χώρα, η αποχώρηση δεν είναι εύκολη».

Η εταιρεία, το τιμόνι της οποίας μόλις ανέλαβε ο Ολλανδός Χάιν Σουμάχερ, απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στη Ρωσία, την οποία συνεχίζει να προμηθεύει με τοπικά προϊόντα τροφίμων και υγιεινής.

Η εταιρεία λέει ότι κατανοεί τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα, αλλά σημειώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τους υπαλλήλους της στη Ρωσία και διαβεβαιώνει ότι αν το έκανε, τις δραστηριότητές της θα τις εκμεταλλευόταν το ρωσικό κράτος. Στα ετήσια αποτελέσματά της για το 2022, η εταιρεία ανέφερε ότι το 2% των καθαρών εσόδων της προήλθε από τη Ρωσία -με καθαρά κέρδη 26% στα 7,6 δισ. ευρώ.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι η Unilever πλήρωσε τουλάχιστον 331 εκατ. δολάρια σε φόρους πέρυσι στη Ρωσία, όπου σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη της σε διάστημα ενός έτους.

Χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε ότι η γαλλική TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, η Shell και η TotalEnergies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Η νέα αυτοβιογραφία του Giorgio Armani – Eνα μανιφέστο του διαχρονικού στιλ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αλλαγές στους δείκτες της αγοράς μετοχών (πίνακας)

Αυξάνεται η φωτορύπανση παγκοσμίως – Μέτρα για τον περιορισμό της ζητούν επιστήμονες στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ