search icon

Ευρώπη

Βέλγιο: «Στο τραπέζι» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να εμβολιαστούν οι πάντες. Εάν η πορεία του υποχρεωτικού εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει, τότε θα ήθελα να το σκεφτώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό εξετάζει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού όπως δήλωσε στην εφημερίδα De Zondag σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο.

Οι γαλλόφωνοι σοσιαλιστές, που ανήκουν στην κυβέρνηση του Ντε Κρο, είχαν ζητήσει στο παρελθόν υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Βέλγιο, αλλά ο πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει ένα τέτοιο βήμα «πολιτική τεμπελιά».

Όπως αναφέρει το Politico, σε μια φαινομενική αλλαγή γνώμης, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας τον κάνει τώρα να το ξανασκεφτεί. «Ο αντίκτυπος μιας σχετικά μικρής ομάδας στην υγειονομική μας περίθαλψη είναι πολύ μεγάλος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Ο Κέυνς, Βρετανός οικονομολόγος, είπε κάποτε: “Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, αλλάζω γνώμη”. Τα καλά επιχειρήματα μπορούν να με πείσουν».

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να εμβολιαστούν οι πάντες. Εάν η πορεία του υποχρεωτικού εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει, τότε θα ήθελα να το σκεφτώ. Έχετε υπόψη σας: Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποφασίσει από μόνη της. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στο κοινοβούλιο», είπε.

Την Κυριακή, ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στα βελγικά νοσοκομεία υποχώρησε κάτω από τους 2.000 για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano. Αλλά οι αρχές αναμένουν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ξανά λόγω της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά του κλεισίματος θεάτρων και κινηματογράφων

Την Κυριακή πολλές χιλιάδες άνθρωποι, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των πολιτιστικών αιθουσών που επέβαλαν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

«Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Ορισμένοι φορούσαν αποκριάτικες μάσκες και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.

Παρά το ψιλόβροχο, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για δύο ώρες στους δρόμους του Μον ντεζ Αρ, της ιστορικής συνοικίας των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Οι επικεφαλής πολλών πολιτιστικών θεσμών των Βρυξελλών, όπως του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και της όπερας Λα Μονέ, κάλεσαν τους πολιτικούς να «αναθεωρήσουν» την απόφαση με βάση την οποία οι αίθουσες θεαμάτων κλείνουν από σήμερα. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και ελήφθη «για προληπτικούς λόγους», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον.

Διαβάστε ακόμα:

Ισραήλ: Δοκιμάζει την 4η δόση εμβολίου – Περιμένει το «πράσινο φως» του υπουργείου

Γερμανία: Ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια τα κρούσματα – Στους 110.433 οι θάνατοι

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά εάν χρειαστεί – Τι είπε για τα σχολεία

Exit mobile version