Πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές για τη Βρετανία, καθώς σε έναν ή ενάμιση χρόνο οι πολίτες θα σπεύσουν και πάλι στις κάλπες, για πρώτη φορά μετά το 2019. Τότε νικητής είχε βγει ο Μπόρις Τζόνσον, με το περίφημο σύνθημα «Get Brexit Done».

Από τότε η χώρα έχει αλλάξει αρκετά. H συμφωνία του Brexit εφαρμόστηκε επίσημα στις αρχές του 2021 και κάποιες από τις επιπτώσεις της φάνηκαν αρκετά άμεσα: έλλειψη εργατικού δυναμικού και τελωνειακές αλλαγές που οδήγησαν, κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αυτή την αλλαγή. Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα «τρέχουν» όλο τον χρόνο. Η εταιρεία STATISTA, για παράδειγμα, πραγματοποιεί συνεχόμενη δημοσκόπηση από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, με το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Βρετανία ήταν σωστό ή λάθος να ψηφίσει την έξοδό της από την ΕΕ;». Η πορεία των αποτελεσμάτων είναι χαρακτηριστική. Από το 2022 και μετά το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λάθος που έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και μεγαλώνει, φτάνοντας το 56% τον Αύγουστο του ’23.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 46% των Βρετανών πιστεύει πως μέσα στην επόμενη 10ετία πρέπει να γίνει ξανά δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ το 39% επιθυμεί να γίνει αυτό στην επόμενη πενταετία.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW