Ευρώπη

Βρετανία όπως… Αργεντινή: Αδύνατη η ανάκαμψη πριν το 2022

  • newsroom


Σε χαμηλό 6 μηνών η ανάπτυξη - Ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ότι η ανάκαμψη της Βρετανίας θα είναι η πιο ασθενική από κάθε άλλη χώρα πλην της Αργεντινής

Σε τέλμα έχει πέσει η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία Οκτωβρίου για το ΑΕΠ, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τον τομέα φιλοξενίας. Τα νέα δεδομένα αυξάνουν τις πιθανότητες ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Η οικονομία έχασε τη δυναμική της καθώς οι αρχές έκλεισαν παμπ και εστιατόρια, ενώ τον Νοέμβριο επιβλήθηκε ευρύ lockdown τεσσάρων εβδομάδων σε όλη την Αγγλία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο, από 1,1% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την ασθενέστερη ανάπτυξη από την κατάρρευση του ΑΕΠ τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κάποια ελπίδα για αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη το 2021, γέννησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στη χώρα. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες δυσκολίες από τους εμπορικούς περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ από 1/1/21, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

H Bρετανία έχει τον μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων από COVID-19, με πάνω από 62.000 νεκρούς, ενώ έχει υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα στο ΑΕΠ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, αφού το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 19,8% στο β’ τρίμηνο.

Η παραγωγή Οκτωβρίου ήταν 7,9% χαμηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν η πανδημία χτυπήσει την οικονομία της Βρετανίας και 8,2% ασθενέστερη από τον Οκτώβριο του 2019.

Η κυβέρνηση δεν προβλέπει επιστροφή της οικονομίας στα προ κορωνοϊού επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ότι η ανάκαμψη της Βρετανίας θα είναι η πιο ασθενική από κάθε άλλη χώρα πλην της Αργεντινής.

Διαβάστε ακόμη:

Μασούτης: Στηρίζει τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής με 3 εκατ. ευρώ

Η Airbnb στο χρηματιστήριο: Αντλησε $3,5 δισ από την ΙPO – Στα $68 η μετοχή

Ο τούρκος Mr Chobani που έγινε πλούσιος από το «ελληνικό» γιαούρτι μπαίνει τώρα στα προβιοτικά