Μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την εθνική ασφάλεια της χώρας που εγείρονται από την προσφορά για την Daily Telegraph που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συγκεκριμένα, 6 βουλευτές των Τόρις επικαλούμενοι θέμα εθνικής ασφάλειας πιέζουν την κυβέρνηση να ελέγξει την υποστήριξη των ΗΑΕ στην προσπάθεια της οικογένειας Barclay να διεκδικήσει την Telegraph.

Η οικογένεια Barclay έχει προσφερθεί να πληρώσει το πάνω από 1 δισεκατομμύριο στερλίνες (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέος στην Lloyds Banking Group για να ανακτήσει τον έλεγχο των τίτλων της Telegraph. Η προσπάθεια αυτή φέρεται να υποστηρίζεται από το επενδυτικό όχημα μέσων ενημέρωσης RedBird IMI, μια κοινοπραξία μεταξύ της RedBird Capital Partners και της International Media Investments με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Oliver Dowden, την υπουργό Πολιτισμού Lucy Frazer και την υπουργό Επιχειρήσεων Kemi Badenoch, έξι βουλευτές των Τόρις ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρέμβει βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και επενδύσεων για να διερευνήσει τη δομή του εν λόγω επενδυτικού οχήματος και τη σχέση του με τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η επιστολή -την οποία είδε το Bloomberg- ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί θα πρέπει να εκδώσουν ανακοίνωση παρέμβασης δημοσίου συμφέροντος για να εξετάσουν περαιτέρω την προτεινόμενη συμφωνία.

«Η υλική επιρροή επί μιας ποιοτικής εθνικής εφημερίδας που μεταβιβάζεται σε έναν ξένο ηγεμόνα ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες, αλλά δεδομένου του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου, μια τέτοια συμφωνία πρέπει να διερευνηθεί».

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές John Hayes, Neil O’Brien, Edward Leigh, Tom Hunt, Nick Fletcher και η ομότιμη Margaret Eaton.

Οι βουλευτές περιέγραψαν την ενδεχόμενη επιρροή της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ στην Telegraph ως «κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια», αναφέροντας το ιστορικό της σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και τη θέση της για το Ισραήλ. «Ενώ τα ΗΑΕ είναι σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ελέγχεται ο βαθμός επιρροής που μπορεί να έχει ένα μέλος μιας ξένης κυβέρνησης σε τόσο σημαντικές εκδόσεις που διαμορφώνουν τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η προοπτική της ξένης επιρροής στον τίτλο έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες σε ανώτερους υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο Badenoch και ο υπουργός Ασφάλειας Tom Tugendhat, ανέφερε το Σάββατο 18/11 το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)

Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ