search icon

Ναυτιλία

Άρης Αρβανιτάκης: ‘Ενα lockdown στην ναυτιλία θα σταματούσε… την περιστροφή της γης

Το NM απευθύνθηκε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του «Φοίνιξ Νηογνώμων Α.Ε.» που έχει πλέον ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στο χώρο

Για μια φορά ακόμη η εξέλιξη της καθημερινότητας έφερε μια πρωτόγνωρη, για τα ως τώρα δεδομένα , ανατροπή με την μορφή πανδημίας. Έγινε αντιληπτό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ένα αόρατο βακτηρίδιο με την ονομασία COVID 19, προκάλεσε καταστάσεις που και η πλέον ζωηρή φαντασία δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Γενικευμένο Lock down σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή του.

Η υποχρεωτική διακοπή εργασιών και το ντόμινο που προκάλεσε με την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη και κατά την γνώμη μου θα πάρει μήνες ίσως και χρόνια για να φανεί το πραγματικό μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, το πισωγύρισμα της επιχειρηματικότητας δεν είναι απλά μια αναστρέψιμη διαδικασία που πατάς ένα κουμπί και όλα επανέρχονται στον κανονικό τους ρυθμό. Κι εδώ είναι το μείζον θέμα, ο κόσμος – όπως τον ξέραμε – άλλαξε βάναυσα και απροσδόκητα δείχνοντας πόσο ευάλωτοι είμαστε. Η εσωστρέφεια έγινε τρόπος ζωής σε λιγότερο από ένα μήνα και μετά τι;

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι ακριβώς επιστροφή… η εργασία, η διασκέδαση, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστούν στην μετά COVID 19 εποχή που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα έχει μέσα COVID 19!

Ένα από τα ερωτήματα είναι τι συμβαίνει με τους νηογνώμονες. Το “NM” απευθύνθηκε στον Άρη Αρβανιτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του «Φοίνιξ Νηογνώμων Α.Ε.» του ελληνικού νηογνώμονα που έχει πλέον ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στο χώρο.

“Ζούμε στη νέα πραγματικότητα. Συνήθειες ανατράπηκαν, επιθυμίες καταπιέστηκαν, πολλά «πρέπει» μπήκαν σε αναμονή και τελικά καταλάβαμε ότι δεν είναι και τόσο «πρέπει» … Τελικά αντέχουμε να ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα που για τους περισσότερους μας ήταν αδιανόητη! Άπειρες ώρες στο σπίτι, συντροφιά με την οικογένεια, λιγότερη έως καθόλου δουλειά και τελικά αναθεώρηση αξιών και αρχών αλλάζοντας την αντίληψή μας για τον κόσμο, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα” ήταν τα πρώτα του λόγια πριν περάσει στη ναυτιλία:

“Η ναυτιλία ήταν και παραμένει μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες παγκοσμίως διακινώντας πρακτικά το σύνολο αγαθών και προϊόντων που όλοι καταναλώνουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένα lock down στην ναυτιλία θα σταματούσε, μεταφορικά, την περιστροφή της γης. Επομένως και η ναυτιλία πρέπει να βρει τους τρόπους να συνεχίσει να κινείται προστατεύοντας την υγεία των ναυτικών και παράλληλα να είναι δυνατή η ελεύθερη μετακίνησή τους προκειμένου να ταξιδεύουν από και προς τα πλοία που επανδρώνουν.

Οι νηογνώμονες συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους ελέγχοντας και διασφαλίζοντας την ιστιοπλοΐα των πλοίων σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς παρά τις δυσκολίες στην μετακίνηση των επιθεωρητών” και εξηγεί:

“Η υπάρχουσα τεχνολογία, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη, μας δίνει δυνατότητες τηλεδιάσκεψης και τηλεργασίας που πριν δεν μπαίναμε καν στη λογική να αξιοποιήσουμε επιμένοντας σε πιο παραδοσιακά μοντέλα εργασίας – συνεργασίας. Να όμως που η ανάγκη μας έκανε να αναθεωρήσουμε σε ελάχιστο χρόνο όσα είχαμε συνηθίσει κι όπως όλα δείχνουν πολλές από αυτές τις αλλαγές ήρθαν για να μείνουν. Είτε γιατί οι υγειονομικοί περιορισμοί το επιβάλουν είτε γιατί μας άρεσε, μας βόλεψε αν θέλετε αφού πάλι μπορούμε να τα λέμε χωρίς να χάνουμε χρόνο σε περιττές ή χρονοβόρες μετακινήσεις. Σίγουρα θα ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας, άλλωστε όλα είναι θέμα χρόνου”.

Ειδική αναφορά κάνει στην τηλε-επιθεώρηση:

“Η τηλε-επιθεώρηση (remote survey) δεν είναι κάτι καινούργιο. Τεχνικά ήταν εφικτό εδώ και χρόνια και μάλιστα είναι θεσμική διαδικασία για ειδικές επιθεωρήσεις όπου δεν είναι εφικτή η φυσική παρουσία του επιθεωρητή όπως σε μια υποβρύχια επιθεώρηση. Βεβαίως υπάρχουν διαδικασίες με βάση τα πρότυπα ποιότητας ώστε οι απομακρυσμένες επιθεωρήσεις να παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Όμως δεν είναι δυνατόν όλες οι κατηγορίες επιθεωρήσεων να υποκατασταθούν με αυτό τον τρόπο. Ειδικές ή περιοδικές επιθεωρήσεις απαιτούν την φυσική παρουσία του επιθεωρητή καθώς η πολυπλοκότητά τους απαιτεί εκ του σύνεγγυς τεχνική αξιολόγηση που δεν είναι εφικτή σε μια δισδιάστατη απεικόνιση μίας οθόνης. Έτσι οι απομακρυσμένες επιθεωρήσεις, προς το παρόν περιορίζονται σε συγκεκριμένη θεματολογία, κυρίως σε περιστασιακές επιθεωρήσεις (occasional surveys) ή έκτακτες επιθεωρήσεις που δεν είναι εφικτή η επίσκεψη επιθεωρητή” και προσθέτει:

“Το σημαντικότερο στοιχείο όμως για την έκταση που οι απομακρυσμένες επιθεωρήσεις μπορούν να γίνουν έχει να κάνει με την πολιτική της σημαίας του πλοίου που είναι η Αρχή όπου καθορίζει τις σχετικές απαιτήσεις. Αν οι σημαίες διευρύνουν το εύρος των αποδεκτών τηλε-επιθεωρήσεων τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μια σημαντική ανάπτυξη στους σχετικούς μηχανισμούς και διαδικασίες απομακρυσμένης επιθεώρησης”.

Ο Άρης Αρβανιτάκης, μιλώντας «Φοίνιξ Νηογνώμων Α.Ε.» Phoenix Register of Shipping όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό τον οποίο ίδρυσε πριν από 20 χρόνια τονίζει:

“Ο οργανισμός μας έχοντας από χρόνια εγκαταστήσει τεχνολογικές ευκολίες και έχοντας ανάπτυξη και ανάλογη νοοτροπία βρέθηκε κυριολεκτικά έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις της εποχής μας. Επιπλέον δεν έμεινε σε όσα έχει πετύχει αλλά προσφάτως, εγκαινίασε τη νέα του ψηφιακή πλατφόρμα με το όνομα “Archimedes Info” τιμώντας, τον μεγάλο Έλληνα εφευρέτη και θεωρητικό θεμελιωτή της ναυπηγικής επιστήμης. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενοποιεί τις λειτουργίες του οργανισμού σε ένα ενιαίο πλαίσιο με κυρίαρχο στοιχείο τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα στις διαδικασίες καθώς και την πλήρη συμμόρφωση με τα συστημικά πρότυπα λειτουργίας του οργανισμού”. Και εξηγεί:

‘”Η πλατφόρμα με το όνομα “Archimedes Info” ήταν για εμάς το επόμενο βήμα αφού ο σχεδιασμός μας βασιζόταν πάντα στη χρήση ψηφιακών ευκολιών και εδώ και χρόνια λειτουργούμε κυριολεκτικά “paper less”. Υπήρχε ήδη πλάνο απομακρυσμένης λειτουργίας έκτακτης ανάγκης και πριν καν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα κάναμε γυμνάσιο δοκιμής με εξαιρετικά αποτελέσματα κι έτσι μία βδομάδα πριν την υποχρεωτική τους εφαρμογή, ο οργανισμός μας με έντονη αίσθηση κοινωνικής ευαισθησίας λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας με φυσική παρουσία 3 ατόμων μόνο στο κεντρικό γραφείο ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργάστηκαν από το σπίτι τους, προστατεύοντας εαυτούς και αλλήλους” και καταλήγει:

“Συμπερασματικά, το μέλλον είναι σίγουρα διαφορετικό, δύσκολο, πολλά θα αλλάξουν και θα μάθουμε να ζούμε αλλιώς, άλλωστε η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κατέστησε κυρίαρχο το ανθρώπινο είδος. Το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς η ύφεση και η ανεργία ρίχνουν το παντού το γκρι πέπλο της αβεβαιότητας. Οι όποιες εκτιμήσεις είναι επίσης αβέβαιες γιατί ο εχθρός είναι ακόμη εκεί έξω, μπορεί να υποχωρεί αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Μείνετε ασφαλείς και θα τα καταφέρουμε για άλλη μία φορά. Σε ό,τι αφορά τον οργανισμό είναι πιο θωρακισμένος από ποτέ και αποτελεί σημείο αναφοράς και σταθερότητας για το παρόν και το μέλλον στον τομέα των πιστοποιήσεων”.

Ο «Φοίνιξ» έχει αναγνωρισθεί εκτός από την Ελλάδα από 22 ακόμη διεθνή νηολόγια-σημαίες και έχει γραφεία σε 10 χώρες. Τα κεντρικά βρίσκονται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, στη ΙΙ Μεραρχίας ενώ υπάρχουν γραφεία στη Γερμανία, Αγγλία, Ουκρανία, Τουρκία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Νιγηρία, Νότια Αφρική και Παναμά.

Exit mobile version