search icon

Ναυτιλία

Εικόνα κατάρρευσης για την Ακτοπλοΐα – Πειραιάς-Σαντορίνη σε …10 ώρες εν μέσω κορωνοϊού

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. ευρώ

An elderly pedestrian walks in front of docked ships during a strike at the main port of Piraeus, near Athens, Monday, April 26, 2010. Ferries were confined to port Monday by a 24-hour seamen's strike against reforms meant to boost cruise tourism. Greece's borrowing costs are spiking despite officials' assurances that the debt-ridden country will receive crucial loan support in the next few weeks.(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ποιος θα περίμενε εν έτη 2020 ότι για να ταξιδέψει κάποιος ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά στη Σαντορίνη θα χρειαζόταν σχεδόν 10 ώρες. Και όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα.

Η ακτοπλοΐα βρίσκεται σε περιδίνηση. Πληρώματα πλοίων που δεν εκτελούν λόγω της κατάστασης μπήκαν σε αναστολή ΣΣΕ καθώς και υπάλληλοι πολλών ακτοπλοϊκών εταιρειών, δρομολόγια σταμάτησαν, πλοία έδεσαν στα λιμάνια, οι ταχύτητες μειώθηκαν όπως και ο αριθμός των δρομολογίων.

Η αποτύπωση της σημερινής εικόνας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι σοκαριστική.

«Τέτοια κρίση στην ακτοπλοΐα δεν έχουμε ξαναζήσει Ακόμη και τις χρονιές που οι τιμές των καυσίμων ήταν πάρα πολύ ψηλά, υπήρχε τα καλοκαίρι που ταξιδεύαμε με λογικές ταχύτητες και μέναμε στον αφρό» τόνισαν στελέχη της ακτοπλοΐας.

– Οι μικρομεσαίες εταιρείες έχουν ξοδέψει τον χειμώνα τουλάχιστον 6-7 εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τα πλοία τους έτοιμα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτή η «οικονομική τρύπα» δεν πρόκειται να καλυφθεί αφού το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ένα από τα χειρότερα όσο αφορά την επιβατική κίνηση όλων των εποχών. Αν ο κόσμος τον απασχολεί η επαγγελματική του αβεβαιότητα δεν θα βρει την ψυχολογία να ταξιδέψει για διακοπές ακόμη και αν έχουν αρθεί τα μέτρα.

– Τον κλάδο τον διακατέχει η εποχικότητα. Αν δεν δουλέψει τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο δεν θα επιβιώσει την επόμενη χρονιά.

– Θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας. Εταιρείες, όπως η Attica και η ΑΝΕΚ θα πρέπει να βρουν κεφάλαια κίνησης.

-Οι Μινωικές έχουν ξοφλήσει τα δάνειά τους ενώ έχουν και τη ρευστότητα του Γκριμάλντι καθώς και μικρή παρουσία στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα.

– Οι μικρομεσαίες εταιρείες θα βάλουν λουκέτο εάν δεν τις ενισχύσουν οικονομικά οι ιδιοκτήτες τους που έχουν άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στην ποντοπόρο ναυτιλία, σε στεριανές επιχειρήσεις, στο ναυπηγικό κλάδο κα.

-Ακυρώνονται οι δεξαμενισμοί πλοίων για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Για τα συμβατικά πλοία έχουν δικαίωμα να κάνουν δεξαμενισμούς μέσα σε δύο χρόνια ενώ για τα ταχύπλοα είναι υποχρεωτικοί ανά έτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ, δηλαδή αναμένεται μείωση 45,12%.

Exit mobile version