search icon

Ναυτιλία

Λιμενικό: Επείγον σήμα για τα ελληνικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των ανταρτών Χούθι

Στυλιανίδης: «Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία κατά των Χούθι» - Οι επιθέσεις των Χούθι αλλάζουν τις θαλάσσιες ρότες – Το «ντόμινο» με Σουέζ και Παναμά (πίνακες)

Συναγερμός μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με το Λιμενικό να έχει αποστείλει επείγον σήμα προς τα ελληνικά καράβια στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οδηγίες για τα ελληνικών συμφερόντων πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα έστειλε το περασμένο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις πλοιοκτήτριες εταιρείες η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος λόγω της έντονης κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών κατά εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή νότιας Ερυθράς Θάλασσας και στον Κόλπο του Άντεν.

Η αρμόδια διεύθυνση στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι οδηγίες αναφέρουν:

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σχολίασε σήμερα την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας με τίτλο «Φύλακας της Ευημερίας» στην οποία συμμετέχουν 10 κράτη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία.

Αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται ήδη σε επαφές με αξιωματούχους τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ. Επίσης, τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πολεμικά πλοία που κάνουν περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εξασφαλίζοντας προς το παρόν τη διέλευση των πλοίων. Εκτίμησε ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοια αποφασιστικότητα η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή θα ελεγχθεί.

Στη συζήτηση προσέθεσε την παράμετρο ότι οι επιθέσεις δεν γίνονται μόνο με πυραύλους αλλά και με drones που φαίνονται ότι είναι ιρανικής τεχνογνωσίας και για αυτό τον λόγο ήδη ασκούνται διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιράν.

Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη

Χάρης Δούκας: Ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

DBRS: Ισχυρές και το 2024 οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Η θέση της Ελλάδας, τι «βλέπει» για την οικονομία (γραφήματα)

Toshiba: Εκτός Χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια – Η νέα πορεία του θρυλικού ιαπωνικού brand

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version