Η Navios Maritime Partners, της Αγγελικής Φράγκου, ανακοίνωσε την αγορά δύο νέων Capesize πλοίων ναυπηγημένα στην Ιαπωνία, αντιστρέφοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα που την ήθελαν να παραγγέλνει VLCC σε κινεζικό ναυπηγείο.
Πρόκειται για δύο scrubber-fitted πλοία, μεταφορικής ικανότητας 181.500-dwt, συνολικής αξίας 135 εκατ. δολαρίων, που παραγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο και αναμένονται να παραδοθούν το 2028 και το 2029. Είναι τα πρώτα νεότευκτα bulker της εταιρείας μετά από τέσσερα χρόνια.
Ταυτόχρονα, η Navios Partners συνεχίζει την ανανέωση του στόλου της στον τομέα των VLCC, πουλώντας δύο mid-aged τάνκερ. Πιο συγκεκριμένα, τα Nave Galactic (296.900-dwt, 2009) και Nave Buena Suerte (297.500-dwt, 2011) πουλήθηκαν σε ανώνυμο αγοραστή για συνολικά 137 εκατ. δολάρια, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μία ευρύτερη στρατηγική ανανέωσης του στόλου που σήμερα αποτελείται από 170 bulkers, tankers και container ships, είτε στο νερό είτε υπό ναυπήγηση.
Η εταιρεία κατέγραψε για το σύνολο του 2025 έσοδα 1,34 δισ. δολ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 285,3 εκατ. δολάρια. Για το τέταρτο τρίμηνο, τα έσοδα ανήλθαν σε 365,6 εκατ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη σε 117,3 εκατ. δολάρια.
Με βάση τα αποτελέσματα:
-EBITDA 2025: 744,6 εκατ. δολ.
-EBITDA Q4: 224,8 εκατ. δολ.
-Κέρδη ανά μονάδα: 9,59 δολ. το 2025 και 3,99 δολ. το δ’ τρίμηνο
-Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 505 εκατ. δολ. στο έτος
Παράλληλα, η Navios Partners ανακοίνωσε αύξηση 20% στη μερισματική πολιτική από το α’ τρίμηνο του 2026, με τη νέα ετήσια διανομή να διαμορφώνεται στα 0,24 δολάρια ανά μονάδα.
Διαβάστε ακόμη
Eμπόδια και αντιδράσεις αντιμετωπίζει το σχέδιο φον ντερ Λάιεν-Σεζουρνέ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Σε ώριμη φάση οι συζητήσεις για το μεγάλο data center της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
