search icon

Οικονομία

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα νησιά: Ποιοι την δικαιούνται και για ποια ακίνητα

Λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που… καταργήθηκε 

Ραντεβού στις ΔΟΥ όπου ανήκουν τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας στα οποία καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να κλείσουν όσοι δικαιούχοι διαπιστώνουν ότι δεν φάνηκε στο εκκαθαριστικό που έλαβαν, η απαλλαγή τους από τον φόρο.

Με ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ καταγράφει αναλυτικά σε ποια νησιά και για ποια ακίνητα δικαιούνται την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των νησιών και  για ποια όχι. Επιπλέον ορίζει την διαδικασία με την οποία οι νησιώτες δικαιώνονται την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τους επεβλήθη κατά λάθος φόρος ακινήτων που δεν όφειλαν.

Η απόφαση Πιτσιλή Ε.2170/2020 αφορά την απαλλαγή ακινήτων μικρών ακριτικών νησιών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4726/2020 (Α’ 181). Και ξεκαθαρίζει ότι:

α) τα δικαιώματα επί των ακινήτων να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και μόνο.
β) τα φυσικά πρόσωπα να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας).
γ) τα φυσικά πρόσωπα να έχουν την κύρια κατοικία τους στα εν λόγω μικρά ακριτικά νησιά. Κύρια κατοικία θεωρείται η δηλωθείσα ως «κύρια» στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκατοικούμενη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρημένη ή ο φορολογούμενος φιλοξενείται σε αυτή.

Παραδείγματα:

1. Κάτοικος Φούρνων που έχει ένα ακίνητο στους Φούρνους και ένα ακίνητο στα Ψαρά, δικαιούται της απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα δικαιώματά του και στα δύο ακίνητα. Για τυχόν άλλα ακίνητα που βρίσκονται εκτός των ρητά αναφερόμενων στον νόμο νησιών βαρύνεται με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

2. Κάτοικος Θεσσαλονίκης με ακίνητα μόνο στις Οινούσσες δεν απαλλάσσεται, καθώς η κύρια κατοικία του δεν βρίσκεται στα επίμαχα νησιά.

Exit mobile version