search icon

Οικονομία

Άρχισε η εξέταση των ενστάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με σημαντική καθυστέρηση ο έλεγχος των αντιρρήσεων για όσους «κοπήκαν» από τα κρατικά δάνεια - Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι… το τέλος Φεβρουαρίου 2023!

Χρειάστηκαν σχεδόν 7 μήνες για να πιάσει δουλειά η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που συστάθηκε για να επεξεργαστεί τα αιτήματα επανεξέτασης χορήγησης των κρατικών δανείων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η διαδικασία ξεκίνησε, όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί… έως τις 29/2/2023!

Πρακτικά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα περάσουν από κόσκινο τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν αν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Όσοι δικαιωθούν, θα λάβουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται, ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι κουρεμένα έως και 75%. Σημειώνεται ότι στους 7 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειονότητα η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Τη διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού αποσαφηνίζει η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 28.02.2023. Όσοι δικαιωθούν και πάρουν εκ των υστέρων το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος, από την καταβολή της ενίσχυσης έως… 31.5.2023!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων.

Εφόσον προκύψει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος το τελευταίο αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο άλμα του πληθωρισμού – Οι κινήσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και ομόλογα

Κώστας Μενεγάκης: To νέο logistics hub και οι 4 πυλώνες ανάπτυξης της ACS (pics)

Ελ. Βενιζέλος: Στο 94% του 2019 η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο – Αύξηση 50% των Αμερικανών ταξιδιωτών έναντι του 2019

Exit mobile version