search icon

Οικονομία

Ασφυκτική προθεσμία για τις καθυστερημένες αιτήσεις στις 36 – 72 δόσεις

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η πληρωμή της πρώτης δόσεις για όσους καταθέτουν τώρα αιτήσεις - Μικρό περιθώριο χρόνου για τις εντάξεις της τελευταίας στιγμής - Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης

Αιτήσεις και πληρωμή δόσης σχεδόν ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουν όσοι σπεύσουν αυτές τις ημέρες να ενταχθούν στην ρύθμιση των 3672 δόσεων.

Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει ταυτόχρονα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και την καταβολή της πρώτης δόσης. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ “η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση 36 – 72 δόσεων συμπίπτει με την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης, ήτοι την 28η Φεβρουαρίου 2022.Κατά συνέπεια, οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση από τις 24 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022 υποχρεούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022”.

Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να εξετάζεται κάποιο σενάριο για νέα παράταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, πόσο μάλλον όταν τα συνολικά χρέη προς της εφορία ξεπερνούν τα 111 δισ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%). Τα λεγόμενα «κορωνοχρέη» υπολογίζονται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για πάνω από 820.000 φορολογούμενους.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Ειδικότερα, στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά:

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Στη ρύθμιση των 3672 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Διαβάστε ακόμη

Πανάκριβο σιτάρι και τρόφιμα φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

JPMorgan: Στο 7% ο πληθωρισμός εάν το πετρέλαιο φτάσει τα $150/βαρέλι

Το πουγκί για την ακρίβεια, τα φρέσκα γκάλοπ, η Αμερικανίδα πράκτωρ και το τραμπολίνο των αγορών 

Exit mobile version