-Χαίρετε, δυστυχώς η Ευρώπη έπειτα από περίπου ογδόντα χρόνια ξαναζεί τον εφιάλτη του πολέμου και ο κόσμος όλος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, έτσι όπως έδειχναν τα πράγματα μέχρι χθες το βράδυ, είναι ολοκληρωτικός και απομένει να δούμε την τύχη της ουκρανικής κυβέρνησης τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Τι σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης

-Το Μ.Μ. και ειδικά ο Μητσοτάκης τα είπε και χθες στη Σύνοδο Κορυφής θεωρεί ότι ο πόλεμος μαζί με την ενεργειακή κρίση που προϋπήρχε (αλλά επηρεάζει το ενεργειακό τοπίο ακόμα βαθύτερα) αποτελεί μία ακόμη νέα παγκόσμια κρίση. Με απλά λόγια, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι από τη μία κρίση της πανδημίας (που δεν έχουμε καν βγει) μπαίνουμε σε μία νέα δεύτερη ισχυρή κρίση και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι. Ουσιαστικά, ζητάει μία νέα δημοσιονομική χαλάρωση από την Ε.Ε. ώστε η Κυβέρνηση να μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες στο ενεργειακό και στην ακρίβεια που προκαλεί η κρίση. Δηλαδή, να μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι να «ξανανοίξουμε το πουγκί» ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να ξεπεράσει την ακρίβεια. Δεν γνωρίζω πόσο ευέλικτοι θα είναι αυτή τη φορά (όπως στη πανδημία) οι Ευρωπαίοι, αλλά με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόβλημα (λόγω εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο) το έχουν οι Γερμανοί, κάτι θα γίνει.

Και ολίγον από γκάλοπ (για να αλλάξουμε ατμόσφαιρα)

-Για να μη λέτε ότι δεν σας ενημερώνω και για τα εσωτερικά, βγήκαν φρέσκες μετρήσεις (προ πολεμικών εξελίξεων), που δείχνουν τη Ν.Δ. ανεβασμένη μία μονάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου το ίδιο (κάτι λιγότερο) το ΚΙΝΑΛ στα ίδια, αλλά με τάση ολίγον ξεφουσκωτική. Οι δημοσκόποι λένε ότι μία καλύτερη εικόνα – όλα αυτά, επαναλαμβάνω, προ πολεμικών εξελίξεων – θα την έχουμε στις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου. Θα έχει ενδιαφέρον, αλλά φαίνεται ότι με τις αναγωγές η Ν.Δ. κινείται στο 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25% και το ΚΙΝΑΛ στο 14%.

Η δικηγόρος που ξέρει τα πάντα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

-To θέμα όμως σήμερα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και πώς θα εξελιχθεί τελικά αυτή η σοβαρή κρίση που έχει σοκάρει τον δυτικό κόσμο. Φυσικά, μην περιμένετε από το Dark Room να έχει μια έτοιμη απάντηση για σας κι άλλωστε η στήλη για να σας πει τα μελλούμενα πρέπει να ρίξει τα κόκαλα. Ωστόσο, η στήλη γνωρίζει πού πρέπει να απευθυνθείτε για να βρείτε έγκυρες απαντήσεις για το τι μας περιμένει και δεν έχει να κάνει καθόλου με μαντεία. Το πρόσωπο που πρέπει να ρωτήσετε είναι η Αvril Danica Haines. H 53χρονη Αμερικανή δικηγόρος που είναι επικεφαλής των 17 διαφορετικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενός μηχανισμού που χρηματοδοτείται με 60 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η Haines ραπορτάρει καθημερινά στο Οβάλ Γραφείο προκειμένου ο Πρόεδρος να έχει εικόνα και να κάνει τις επιλογές του. Οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν εκ των προτέρων τη ρωσική επίθεση, οπότε η Haines κάνει εξαιρετική δουλειά. Άλλωστε, σε αυτή τη ζωή, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

-Αν θέλετε κάτι φθηνότερο πάντως, μπορώ να σας μεταφέρω τις εκτιμήσεις τραπεζιτών και επιχειρηματιών για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα. Το κλίμα -όπως λένε όλοι- είναι βαρύ κι ασήκωτο. Η κύρια και άμεση πηγή ανησυχίας (εφόσον αποδεχθούμε το σενάριο ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε λίγες ημέρες) είναι η κατάσταση στην ενεργειακή αγορά. Μια ήδη δύσκολη κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά και τον πληθωρισμό. Στον τουρισμό επίσης θα έχουμε απώλειες, αλλά ευτυχώς περιορισμένες. Περιττό να πούμε ότι επιχειρηματικές κινήσεις είτε στο Χρηματιστήριο (π.χ. placements) είτε στην αγορά παγώνουν μέχρι νεωτέρας. Το χειρότερο σας το κράτησα για το τέλος: Οι εξελίξεις αυξάνουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο της χώρας.

Πολεμικό συμβούλιο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

-Με πολεμικό συμβούλιο ξεκίνησε η ημέρα και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς έγινε υπό την Πρόεδρο Β. Λαζαράκου έκτακτη πρωινή σύσκεψη με όλες τις διευθύνσεις. Αποφασίστηκε να υπάρχει καθημερινή, άμεση ενημέρωση για την εκκαθάριση στο ΧΑ και για το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Επίσης καθημερινά, όλες οι χρηματιστηριακές εταιρίες θα ραπορτάρουν στην Επιτροπή τα margin που έχουν δώσει σε πελάτες, όπως και για τα αμοιβαία κεφάλαια θα υπάρχει ανοικτή γραμμή για τυχόν εκροές. Επίσης, έφυγε επιστολή προς όλες τις εισηγμένες εταιρίες προκειμένου να δημοσιοποιήσουν στο επενδυτικό κοινό αν έχουν -κι αν ναι, τι- έκθεση στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση…

Πάντως η χθεσινή δεν ήταν και η χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας του Χρηματιστηρίου μας. Έχουμε δει συνεδριάσεις με πολύ πιο βίαιες κατρακύλες. Η χθεσινή δεν περιλαμβάνεται ούτε στις 10 χειρότερες. Ο αυξημένος τζίρος πιστοποιεί και το μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτοί που δεν αντέχουν το τραμπολίνο των αγορών φεύγουν κι εκείνοι που ξέρουν ότι μετά την καταιγίδα έρχεται πάντα η γαλήνη και το ουράνιο τόξο, αγοράζουν και περιμένουν. Υπάρχουν και οι άλλοι που πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει μόνον λίγες μέρες και στο μεταξύ ο πλανήτης θα προλάβει να «κάψει» ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που τύπωσε για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Μετά, όταν θα ‘ρθει η ειρήνη, όλοι μαζί θα δουλέψουμε για την ανοικοδόμηση, με δουλειές για όλους….

Χρηματιστήριο Μόσχας: Πτώση χωρίς ιστορικό προηγούμενο

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης, ο Γενικός Δείκτης -επαναλαμβάνω ο Γενικός Δείκτης- στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε κατά 50%. Αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο: Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία ο Γενικός Δείκτης ενός μεγάλου χρηματιστηρίου δεν υποχώρησε 50% σε μια ημέρα. Πολλοί διαχειριστές και επενδυτές δεν θα μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους χαρτιά τα οποία δεν μπορούν πλέον να εκκαθαριστούν στο Λονδίνο ή να διατηρούνται σε κάποιον θεματοφύλακα που δεν συμπαθεί τον Πούτιν. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 47% μέσα σε λίγες ώρες κι αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας, σε spot τιμές, έχει ξεπεράσει πλέον τα 300 δολάρια την κιλοβατώρα…

Η ΔΕΗ και οι στρεβλώσεις

Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ χθες μετά βίας άγγιζε τα 3,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει στο ταμείο της 1,3 δισ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και θα αποκτήσει στις 28 Φεβρουαρίου -Δευτέρα θα υπογραφεί το σχετικό SPA- άλλο 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση στον αυστραλιανό Όμιλο Macquarie του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ακόμη κι αν κάποιος επικαλεστεί τις δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ (3,3 δισ.) σε σχέση με το ταμείο της (1,3 δισ. + 1,3 δισ.) θα καταλήξει ότι είναι αδύνατον αυτός ο Όμιλος, με αυτό το δίκτυο, με αυτή την πελατεία και δυναμική να αξίζει (αν αφαιρέσουμε τα δάνεια) μόνον 700 εκατ. ευρώ. Είναι μια στρέβλωση που κάποια στιγμή θα διορθωθεί

Βιοξήρανση. Όταν η Ελλάδα πρωτοπορεί…

-Εχετε πάει τώρα τελευταία στη Φυλή; Εκεί ο Θανάσης Κατρής της WATT (ναι, αυτός που ανακατασκεύασε το πρώην ξενοδοχείο «Ξενία» στη Νάουσα της Πάρου που τώρα λειτουργεί ως πολυχώρος και εστιατόριο Deck), κατάφερε επίσης και ολοκλήρωσε μια σημαντική Μονάδα Βιοξήρανσης. Στη Φυλή. Είναι η πρώτη του είδους που δημιουργείται στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της WATT, παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα (όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ) κατάλληλο για χρησιμοποιηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία. Η μονάδα της WATT κατασκευάστηκε βάσει ειδικού σχεδιασμού που επινοήθηκε από τον Θανάση Κατρή και αποτελεί πατέντα της εταιρίας. -Με την τεχνολογία της βιοξήρανσης έχουν προκηρυχθεί και θα υλοποιηθούν πολλές νέες μονάδες στην Ελλάδα, μεταξύ δε αυτών συγκαταλέγονται η ΜΕΑ του Γραμματικού και του Σχιστού. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής συνοψίζεται στο γεγονός ότι περιορίζεται δραστικά το υπόλειμμα προς ταφή, σε επίπεδο κάτω του 20% (ενώ στις συμβατικές μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων αυτό είναι της τάξης του 40%) και παράλληλα δημιουργείται ένα υψηλής αξίας ενεργειακό υλικό. Μ’ αυτή τη μικρή μονάδα βιοξήρανσης η WATT θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από τη σύμβαση που προσφάτως υπέγραψε με τον ΕΔΣΝΑ για μετασχηματισμό σημαντικού μέρους των υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ σε καύσιμο σύμφωνο με τους κανονισμούς υψηλών προδιαγραφών.