search icon

Οικονομία

Ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερα πιστοποιητικά

Ποια δικαιολογητικά καταργήθηκαν. Ξεμπλοκάρουν κληρονομιές και γονικές παροχές

Καταργήθηκε το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει οφειλή φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς ή γονικής παροχής σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μεταβιβάζονται με πώληση ακίνητα που αποκτήθηκαν από τους πωλητές με κληρονομιά ή δωρεά ή γονική παροχή.

Ήδη δόθηκε εντολή στις εφορίες να μην εκδίδουν πιστοποιητικό φόρου κληρονομιάς δωρεάς ή γονικής παροχής για συγκεκριμένες περιπτώσεις, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Επιπλέον, προβλέπεται και παραγραφή όλων των υποθέσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν την 1η-1-2008.

Πρόκειται για δυο σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν πρόσφατα στην φορολογική νομοθεσία που ανοίγουν τον δρόμος σε μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις ακινήτων. Δεν είναι όμως μόνο αυτές. Το σύνολο τους περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο Ε.2020/2023 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) Γεωργίου Πιτσιλή που προβλέπει τα εξής:

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Αποκαλυπτήρια» για το σχέδιο που παγώνει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Η αποχή «αβαντάρει» τη ΝΔ, ο Δένδιας, ο Χατζηδάκης και… ο Ανδρουλάκης, ο Νο2 της Intrakat και ο Βρεττός που κέρδισε τον Σκλαβενίτη

Περνά ξανά στο δημόσιο το 61,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ

Exit mobile version