search icon

Οικονομία

Έκτακτα μέτρα στήριξης και ανασυγκρότησης 3,5% του ΑΕΠ αλλάζουν τα πάντα στην oικονομία 

«Πλημμύρα» αποζημιώσεων «πνίγει» εξαγγελίες και παροχές - Η οικονομική αποτίμηση των μέτρων στήριξης μπορεί και να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ - Όλη η λίστα με τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς - Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης

Το μεγαλύτερο πακέτο μαζικών αποζημιώσεων και ευρείας ανασυγκρότησης -των τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον- απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους (που έχει ήδη αναθεωρηθεί δύο φορές και το αποθεματικό εκτάκτου ανάγκης έχει ήδη δαπανηθεί για μέτρα κατά της ακρίβειας) αλλά και του επόμενου που ακόμα καταρτίζεται και θα δημοσιοποιηθεί σε 20 ημέρες από σήμερα.

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές που στήθηκε προ διετίας μόλις λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» ωχριά μπροστά στο μέγεθος και την έκταση της συμφοράς, καθώς έπληξε και αστικές αλλά και παραγωγικές περιοχές. Το κόστος των αποζημιώσεων μπορεί να αποδειχθεί διπλό ή και τριπλό από το περίπου 1 δισ. ευρώ που «κόστισε» ο «Ιανός». Και όσο οι στάθμες των υδάτων και των ποταμών στη Θεσσαλία δεν πέφτουν, τόσο ανεβαίνει η αγωνία (και ο λογαριασμός) για τις καταστροφές και τις απώλειες που θα αφήσει πίσω της η πρωτοφανής πλημμύρα!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η οικονομική αποτίμηση των έκτακτων μέτρων στήριξης (άμεσων αλλά και μονίμων που θα ληφθούν) μπορεί και να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας!  Και αυτά ίσως είναι απλώς τα ελάχιστα αναγκαία, εν σχέσει με τις ζωές που χάθηκαν και την οικονομική δραστηριότητα που νέκρωσε, λόγω καταστροφής βασικών υποδομών κλπ.

Με το σκεπτικό αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες δράσεις σε τρία μέτωπα:

Όλα τα παραπάνω θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα, αν η χώρα δεν είχε κατακτήσει –σε όρους αγοράς αλλά και τυπικά πλέον από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου- την επενδυτική βαθμίδα.  Και αυτό γιατί οι έκτακτες ενισχύσεις μπορεί να χρειαστούν και έκτακτες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές, παρότι η Ελλάδα είχε ήδη καλύψει τις δανειακές της ανάγκες ως το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη

«Πνίγηκαν» τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία – Πάνω από 1.000 MW η εγκατεστημένη ισχύς στους 4 νομούς του κάμπου

Αυτές είναι οι δέκα μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις (γραφήματα)

Οι σκέψεις Μητσοτάκη για κυβερνητικές αλλαγές και restart, ο αυτοφωράκιας και το αφεντικό του Attica Group με τα 670 χιλιάρικα μισθό και ο Ντζανάτος που… κάνει τον Ιταλό!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version