Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτήν τη περίοδο όχι μόνο την οικονομική αβεβαιότητα, τη γεωπολιτική αστάθεια και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και μια σειρά οργανωτικών αλλαγών που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις δομές, τις διαδικασίες και τους ανθρώπους.

Αυτό επισημαίνει η έκθεση της McKinsey «The State of Organizations 2023», όπου σημειώνεται ότι οι αλλαγές περιλαμβάνουν πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να οργανωθούν εγκαίρως για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, να πετύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ μοντέλων εργασίας με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως, να αντιμετωπίσουν την φθίνουσα ψυχική υγεία των εργαζομένων και να δημιουργήσουν νέες εσωτερικές δομές σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με τους επικεφαλής 2.500 επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο και τις ομάδες τους.
Οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι οι εταιρείες τους δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

-Ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η εταιρεία τους δεν είναι έτοιμη να αντιδράσει σε μελλοντικούς κραδασμούς. Εκείνοι που μπορούν να υπερπηδήσουν τις σειριακές κρίσεις μπορεί να αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων.

 

Στην οικονομική ανάκαμψη 2020-2021, οι ανθεκτικές εταιρείες δημιούργησαν Συνολική απόδοση των μετόχων (Total shareholder return, TSR) 50% υψηλότερη από ότι τις ανταγωνίστριες εταιρείες

 

– «True hybrid»: Η νέα ισορροπία εργασίας με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως. Από την περίοδο της πανδημίας, περίπου το 90% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει μια σειρά υβριδικών μοντέλων εργασίας που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται εκτός έδρας για κάποιο ή μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι σημαντικό οι εταιρείες να παρέχουν δομή και υποστήριξη γύρω από τις δραστηριότητες που γίνονται καλύτερα αυτοπροσώπως ή εξ αποστάσεως» σημειώνει η έκθεση.

– Η εισβολή της εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης. Η ΤΝ είναι κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία για την ενίσχυση των λειτουργιών μιας εταιρείας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλύτερων εταιρειών. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν βιώσιμες πηγές ταλέντων, να βελτιώσουν δραστικά τους τρόπους εργασίας και να κάνουν ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που βασίζονται σε δεδομένα.

 

Οι εταιρείες χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο 3,8 δυνατότητες ΤΝ το 2022, ποσοστό διπλάσιο από το 1,9 του 2018

 

– Νέοι κανόνες προσέλκυσης, διατήρησης και αντιμετώπισης της φθοράς. Οι άνθρωποι αναθεωρούν τη στάση τους απέναντι στην εργασία. Οι οργανισμοί μπορούν να ανταποκριθούν με τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στη κάλυψη του χάσματος μεταξύ αυτού που θέλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και αυτού που χρειάζονται οι εταιρείες υποστηρίζουν οι ερευνητές της McKinsey.

Το 39% των συμμετεχόντων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7 χώρες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αφήσουν τις δουλειές τους τους επόμενους 3-6 μήνες

– Μείωση του κενού δεξιοτήτων ικανότητας. Οι εταιρείες συχνά ανακοινώνουν τεχνολογικά ή ψηφιακά στοιχεία στις στρατηγικές τους χωρίς να έχουν τις κατάλληλες δυνατότητες για να τα ενσωματώσουν. Για να επιτύχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι εταιρείες πρέπει να οικοδομήσουν θεσμικές ικανότητες – ένα ολοκληρωμένο σύνολο ανθρώπων, διαδικασιών και τεχνολογίας που τους επιτρέπει να κάνουν κάτι σταθερά καλύτερο από τους ανταγωνιστές.

– Το “τεντωμένο σκοινί” των ταλέντων. Οι επιχειρηματίες εδώ και καιρό ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σκοινί -προσπαθώντας να διατηρήσουν την ισορροπία ανάμεσα στους προϋπολογισμούς και τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους άτομα. Στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό κλίμα, πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιστοίχιση κορυφαίων ταλέντων στους ρόλους υψηλότερης αξίας. Η έρευνα της McKinsey δείχνει ότι, σε πολλούς οργανισμούς, μεταξύ 20 και 30% των κρίσιμων ρόλων δεν πληρώνονται από τα πιο κατάλληλα άτομα

– Ηγεσία που έχει αυτογνωσία και εμπνέει. Οι ηγέτες σήμερα πρέπει να είναι σε θέση να καθοδηγούν τον εαυτό τους, να ηγούνται μιας ομάδας συνομηλίκων στην ηγετική ομάδα (C-suite) και να επιδεικνύουν τις ηγετικές δεξιότητες και τη νοοτροπία που απαιτούνται για να ηγούνται σε κλίμακα, συντονίζοντας και εμπνέοντας δίκτυα ομάδων. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να χτίσουν μια έντονη επίγνωση τόσο του εαυτού τους όσο και του λειτουργικού περιβάλλοντος γύρω τους.

– Πρόοδος στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη. Πολλές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι πρωτοβουλίες δεν μεταφράζονται σε ουσιαστική πρόοδο.

– Ψυχική υγεία: Επένδυση σε μία σειρά παρεμβάσεων. Περίπου 9 στις 10 εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν κάποια μορφή προγράμματος ευεξίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα παραμένουν χαμηλά. «Οι εταιρείες πρέπει να επικεντρώσουν εκ νέου τις προσπάθειές τους στη συστηματική αντιμετώπιση των αιτιών των προκλήσεων της ψυχικής υγείας και της ευημερίας. Οι μεμονωμένες και σταδιακές διορθώσεις δεν θα είναι αρκετές» αναφέρει η έκθεση.

– Η επιστροφή της αποτελεσματικότητας. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ηγετών στην έρευνα ανέφεραν την αποτελεσματικότητα ως μία από τις τρεις κορυφαίες οργανωτικές προτεραιότητες. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας είναι κάτι περισσότερο από τη διαχείριση άμεσων κρίσεων ή την εκτέλεση της ίδιας εργασίας με λιγότερους πόρους. Σημαίνει πιο αποτελεσματική ανάπτυξη πόρων εκεί που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Περίπου το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η σύνθετη εταιρική οργάνωση αποτελεί αιτία αναποτελεσματικότητας και ένα ανάλογο ποσοστό δήλωσε ότι η αναποτελεσματικότητα πηγάζει από μη ξεκάθαρους ρόλους και ευθύνες

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτα μέτρα στήριξης και ανασυγκρότησης 3,5% του ΑΕΠ αλλάζουν τα πάντα στην oικονομία

Οι σκέψεις Μητσοτάκη για κυβερνητικές αλλαγές και restart, ο αυτοφωράκιας και το αφεντικό του Attica Group με τα 670 χιλιάρικα μισθό και ο Ντζανάτος που… κάνει τον Ιταλό!

Ακίνητα: Πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ