Σε τρεις άξονες κινούνται τα μέτρα αρωγής των πλημμυροπαθών της κακοκαιρίας, αλλά και οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να καλύψουμε τις ανάγκες οικοσκευής και σε δεύτερο χρόνο με εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα»  τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις χθεσινές δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν:

– Άμεσες αποζημιώσεις με διαδικασίες εξπρές στους πλημμυροπαθείς (οικογένειες, αγρότες και επιχειρήσεις), ανάλογες ή και ταχύτερες από εκείνες που στήθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης των επιπτώσεων του «Ιανού». Από σήμερα Δευτέρα ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής, ενώ το σχέδιο βοήθειας θα εξελίσσεται μέσα στην εβδομάδα και λεπτομέρειες θα γίνονται γνωστές μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που θα μεταβεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000, όσο για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, η πρώτη αρωγή φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως διευκρινίστηκε από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασιας, Χρήστο Τριαντόπουλο, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.500 αυτοψίες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για να κάνουν τις σχετικές καταγραφές.

– Ευρωπαϊκή αρωγή και ειδικό οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας, όχι μόνο για τις ανάγκες μετάβασης προς μια πιο «πράσινη» οικονομία λόγω της κλιματικής κρίσεως, αλλά και άμεση αντιμετώπιση «εδώ και τώρα» των εκτάκτων αναγκών που ανακύπτουν με εντονότατο και δραματικό τρόπο, στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο, επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσω ευρωπαϊκών πόρων να στηριχθούν οι πληγέντες της Θεσσαλίας.

– Αλλαγή και αναμόρφωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κλπ) για την ταχεία ανασυγκρότηση του επιχειρηματικού, παραγωγικού, αγροτικού, ζωικού κεφαλαίου της χώρας που χάθηκε ή επλήγη βαριά από τις καταστροφικές νεροποντές.

Παράλληλα, ισχύει και η διαβεβαίωση από μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ιανού, ενώ έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία περισυλλογής και καύσης των νεκρών ζώων, προκειμένου να μην υπάρξει επιπρόσθετος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην πρώτη προτεραιότητα που είναι η συλλογή, η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα αγωνίας για τους κτηνοτρόφους μην τυχόν και περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει, άρα αυτομάτως δεν θα αποζημιωθούν. Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι’ αυτή τη διαδικασία» ανέφερε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης , «οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα «’Αρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Χορηγούνται αναστολές των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ -συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος.

Όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει, για να είμαστε πρακτικές και πρακτικοί, ότι όποια ή όποιος δικαιούχος έχει μια εγκριτική απόφαση η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο, αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες, ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο, αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες, επαναλαμβάνω, χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Διαβάστε ακόμη

Πιο γερασμένα τώρα τα σπίτια στην Ελλάδα- Αυξήθηκε σε πάνω από 40 έτη η μέση «ηλικία»

«Πνίγηκαν» τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία – Πάνω από 1.000 MW η εγκατεστημένη ισχύς στους 4 νομούς του κάμπου

Ακίνητα: Πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ