search icon

Οικονομία

Ελαφρά βελτιωμένα τα στοιχεία στη βιομηχανία, δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ

Μέσα στον Ιούνιο εμφανίζονται ήπια ανοδικές τάσεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες

Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικής κλίμακας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει για τον Ιούνιο 2019 το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνά Οικονομικής Συγκυρίας που διεξάγει. Σύμφωνα με αυτήν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε ήπια τον Ιούνιο φτάνοντας τις 101 μονάδες, από 100,8, επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή (102,1).

Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, εξελίξεις που φαίνεται ότι αποτιμήθηκαν θετικά.

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται, ωστόσο, παρατηρεί το ΙΟΒΕ, σχεδόν από το 1981 πάντα προεκλογικά ο δείκτης αυτός ενισχύεται σημαντικά.


Στην έρευνα εμφανίζονται ήπια ανοδικές τάσεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες, με ισχυρότερη ενίσχυση στο λιανικό εμπόριο.

Το ΙΟΒΕ καταγράφει στην έρευνά του και τη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, κυρίως λόγω των καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή αλλά και την άνοδο της τρέχουσας ζήτησης.


Σε άλλο σημείο της έρευνας σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στο διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2019 ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10%.

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών, βελτίωση σημειώνεται στο αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε ήπια, με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες.


Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε στις +27 (από +25 μονάδες) με το 39% (από 40%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ενίσχυση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο κι ένα 12% (από 15%) μείωσή της.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της έρευνας του ΙΟΒΕ

manufacturing_12072019_REP_GR

Exit mobile version