search icon

Οικονομία

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Σε ποιες αγορές υλοποιούνται οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις

Δράσεις προσανατολισμένες στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα μοχλεύσουν κεφάλαια προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τον τομέα των επιχειρήσεων καθώς και για την ενεργειακή αγορά πέρασαν ο Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο πλαίσιο του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ -Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, τα δύο κυβερνητικά στελέχη από επαφές που είχαν στη διάρκεια του Φόρουμ, διαπίστωσαν το ενδιαφέρον μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, με βασικότερο αυτόν της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων στον τομέα των επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης τοποθετούμενος από το βήμα του Φόρουμ, για να προσθέσει ότι: «Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την πορεία της χώρας, κάνει τις διαπιστώσεις της κι αν κρίνει κανείς από τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, όπως και από την υποδοχή που έχει η χώρα στις αγορές, καθίσταται κατανοητό ότι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την Ελλάδα είναι ήδη μεγάλο. Τομείς στους οποίους αναμένεται να επικεντρωθεί η προσοχή των ξένων επενδυτών είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, τα logistics κ.α. Με βάση το διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, το κράτος είναι αρωγός του επενδυτή και μοχλός στήριξης για τις δραστηριότητές του».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι: «Στον τομέα της ενέργειας υλοποιούνται σήμερα οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καλύψουν δύο στόχους: Θα στηρίξουν δράσεις προσανατολισμένες στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα μοχλεύσουν κεφάλαια προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα. Κεντρικό ρόλο για τη συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο προβλέπει πόρους συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν έως το 2030».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των τριών κεντρικών πάνελ του Φόρουμ για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, την ενεργειακή μετάβαση και την καινοτομία ως παράμετρο στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλώθηκαν τα εξής:

Dr. Rolf Martin Schmitz, CEO RWE SA

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEΟ της ΔΕΗ

Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και CEO, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Group, Πρόεδρος TERNA ENERGY

Χρήστος Μεγάλου, CEO, Τράπεζα Πειραιώς

Φωκίων Καρραβίας, CEO, Eurobank SA

Μάριος Ψάλτης, CEO, PwC Greece

«Η μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή απαιτεί τον εναρμονισμό με τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τους βασικούς φορείς ανάπτυξης. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο πλαίσιο και του Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και η υλοποίηση δράσεων που εντάσσονται στο Green Deal δεν επηρεάζουν μονάχα τον τομέα ενέργειας αλλά ένα σύνολο κλάδων δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας και προσέλκυσης επενδύσεων. Πρωτοβουλίες όπως το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ προσφέρουν τη δυνατότητα διαλόγου, υποστηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών επιχειρήσεων για κοινές επενδύσεις».

Exit mobile version