search icon

Οικονομία

ΕΣΠΑ: Πόροι 26,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027

Τα 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την κοινοτική συνδρομή, ενώ τα 5,3 δισ. ευρώ είναι η εθνική συνεισφορά στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής

Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 από την Κομισιόν έγινε η Ελλάδα, εξασφαλίζοντας πόρους συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ.

Από αυτούς τα 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την κοινοτική συνδρομή, ενώ τα 5,3 δισ. ευρώ είναι η εθνική συνεισφορά στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής:

Τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ενισχυμένους πόρους, για την πολιτική προστασία, τη δίκαιη μετάβαση (αφορά τις λιγνιτικές περιοχές), το πρόγραμμα Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια, καθώς και νέο Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Εκτός από τα 13 ΠΕΠ, στα τομεακά προγράμματα προβλέπονται σημαντικές επενδύσεις με κοινοτική χρηματοδότηση ως εξής:

Στους επιμέρους στόχους του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Διαβάστε ακόμη

Νέα δεδομένα για τα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τις εξελίξεις στον Σκαραμαγκά

Στα χέρια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και η Mediterranean Foods

Πλειστηριασμός: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» του «Καρούζος Gate» στο Ελληνικό

 

Exit mobile version