search icon

Οικονομία

Γονικές παροχές – δωρεές: Τα SΟS όταν μεταβιβάζετε χρήματα – ακίνητα σε συγγενείς

Έρχεται νέος γύρος ελέγχων από την εφορία - Τι πρέπει να προσέξετε προτού ξεκινήσετε τις διαδικασίες

Από το “σκάνερ” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα περάσουν οι δωρεές και γονικές παροχές του τελευταίου 3μηνου με στόχο να εντοπιστούν περίεργες “μεταβιβάσεις” ακινήτων, χρημάτων, ομολόγων, μετοχών κλπ. Αναζητείται μαύρο χρήμα που κινήθηκε εκτός τραπεζών ενώ θα καταρτιστεί και λίστα με επαναλαμβανόμενες αφορολόγητες δωρεές καθώς, το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για μια φορά!

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν “τριγωνικές” μεταβιβάσεις ακίνητων και χρημάτων, δηλαδή γονικές παροχές ή δωρεές μεσώ έτερων συγγενών καθώς το αφορολόγητο αυξήθηκε για συγκεκριμένο βαθμό συγγένειας (ειδικά για γονείς προς τα παιδιά τους).

Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Δηλαδή, με ενδιάμεσο τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για τις δωρεές αυτές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το…. “γράμμα του νόμου” για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την “τσιμπίδα¨ της εφορίας.

Πριν ξεκινήσουν μια γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

Διαβάστε ακόμη

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Οικονομία

Φίλιππος Φιλής: Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, η μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ναυτιλία

Ρέτσος: Πάνω από €18,2 δισ. αναμένεται να φέρει φέτος ο ελληνικός τουρισμός

 

Exit mobile version