search icon

Οικονομία

HSBC: «Overweight» στο ελληνικό Χρηματιστήριο – Στις κορυφαίες επιλογές η Alpha

Αποτιμήσεις, κέρδη και ρευστότητα θα παίξουν τον ρόλο καταλύτη για τη συνέχιση της ανόδου της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σήμερα ωστόσο ο... κοροναϊός οδήγησε τον ΓΔ σε πτώση 1,3%

Σημαντικά περιθώρια ανόδου, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2019, «βλέπει» για το ελληνικό Χρηματιστήριο η HSBC, δίνοντας σύσταση «οverweight».

Στη νέα της ανάλυση της για τις αναδυόμενες αγορές δίνει παράλληλα και τις 20 κορυφαίες επιλογές τίτλων από τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και η μετοχή της Alpha Bank – που σημειωτέον είναι και η μοναδική από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όπως τονίζει η HSBC, η οποία τον Νοέμβριο αναβάθμισε τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές από ουδέτερη σε overweight, η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, θα παίξουν τον ρόλο καταλύτη για τη συνέχιση της ανόδου της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Όπως επισημαίνει, οι πολιτικές που ακολουθούνται για την εφαρμογή συστημικών λύσεων για τα NPLs/NPEs καθώς και ο νέος νόμος περί αφερεγγυότητας, θα μειώσουν τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα των κεφαλαίων και την πιθανή αρνητική επιτάχυνση των σχεδίων αντιμετώπισης των NPEs. Εκτιμά δε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί και θα ξεπεράσει αυτήν των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Alpha Bank: Τιμή – στόχος στα 2,48 ευρώ

Στην Alpha Bank, μια από τις παλαιότερες τράπεζες στην Ελλάδα και μία από τους επιζώντες της ελληνικής κρίσης, η HSBC δίνει τιμή – στόχο στα 2,48 ευρώ με τη σύσταση για αγορά (buy)..
Όπως αναφέρει, η τράπεζα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου καθαρισμού του ισολογισμού κατά το 2020.

Μέχρι το τέλος του έτους, η HSBC αναμένει ότι η κερδοφορία της Alpha Bank θα βελτιωθεί σημαντικά, με το κόστος κινδύνου να πλησιάζει τα κανονικά επίπεδα και περισσότερο από το ήμισυ του αποθέματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Με πραγματική λογιστική αξία στο 0,4x για απόδοση 7,5% επί των ενσώματων κεφαλαίων το 2021, η αποτίμηση είναι επίσης ελκυστική, σύμφωνα με την HSBC.

Το έτος της μεγάλης εκκαθάρισης

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, η επενδυτική περίπτωση για όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με τις προσδοκίες για την εξυγίανση του ισολογισμού τους.
Με το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο η Alpha Bank έχει αξιοποιήσει τις (α) κυβερνητικές προσπάθειες για τη μείωση των προβληματικών assets των ελληνικών τραπεζών καθώς και (β) την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση για να επιτύχει μια μετασχηματιστική μείωση το 2020. Από το ποσό των 22 δισ. ευρώ των ΝPEs, τα 12 δισ. ευρώ θα διατεθούν και θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι το τέλος του έτους η HSBC αναμένει ότι τα επίπεδα προβλέψεων θα πλησιάσουν επίπεδα ομαλότητας με την ορατότητα του ισολογισμού και την κερδοφορία να έχουν βελτιωθεί  σημαντικά.

Μετά τo deal των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, η Alpha Bank στοχεύει στη μείωση του υψηλότερης ποιότητας αποθέματος NPEs,. Το πρόγραμμα μείωσης του κόστους αναμένεται επίσης να στηρίξει την κερδοφορία, όπως σημειώνει η HSBC εκτιμώντας παράλληλα ότι η συστημική τράπεζα θα αποφύγει τις πιέσεις τιμολόγησης των εταιρικών δανείων.

Exit mobile version