search icon

Οικονομία

Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

Πάνω από 300 «κυνηγοί» ελληνικών ομολόγων και πάνω από 16 δισ. «στην ουρά» για (επόμενο) ελληνικό ομόλογο - Η χώρα αντλεί φτηνό χρήμα και πετάει έξω τα «αρπακτικά» hedge funds, παρότι σήμερα ανακοινώνει τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά

Πριν μια δεκαετία, το 2010-2011 η Ελλάδα γνώριζε ύφεση 10% ανά τρίμηνα και οι αγορές ζητούσαν για να τη δανείσουν τόκο 10% το χρόνο ή και ακόμα περισσότερα.

Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει ότι η «ζημιά» στο β΄τρίμηνο της καραντίνας άγγιξε ή ξεπέρασε το 15% ή 16%, αλλά οι αγορές δάνεισαν εχθές την Ελληνική Δημοκρατία φθηνότερα από ποτέ, με το χαμηλότερο επιτόκιο στα χρονικά. Ως εκ τούτου, ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών έχουν 4 μήνες μπροστά τους για να εξετάσουν ενδεχόμενη νέα έξοδο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ενδεχομένως.

Με δεδομένη την ύφεση, την πανδημία, την «βροχή» ομολόγων πανευρωπαϊκά από πιο μεγάλες και ισχυρές οικονομικά χώρες -αλλά και την αβεβαιότητα στην περιοχή μας για τα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση- η έκδοση του ομολόγου μοιάζει σχεδόν με επίδειξη δύναμης. Όχι μόνο στο τίμημα, αλλά και στην ποσότητα και στην ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύει πια η χώρα.

Τα τελικά στοιχεία της επανέκδοσης (re-opening) όπως υπογράφονται από τις τράπεζες – αναδόχους, δείχνουν:

Exit mobile version