search icon

Οικονομία

Κάτω του 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

Στο 2,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, στο +0,4% ο μηνιαίος πληθωρισμός - Αναλυτικά οι τιμές ανά κατηγορία προϊόντων - Στο 11,6% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα - Αποκλιμάκωση στην ενέργεια

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Κάτω του 3% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον μήνα Μάιο, δίνοντας συνέχεια στην αποκλιμάκωση του φαινομένου, το οποίο «τρώει» το εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,8% έναντι 3% τον Απρίλιο του 2023 και 11,3% τον Μάιο του 2022.

Σε μηνιαίο επίπεδο, δε, ο πληθωρισμός ανήλθε στο +0,4% έναντι +0,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Την ίδια στιγμή, ο μέσος δείκτης τιμών στο 12μηνο Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023 καθορίστηκε στο +7,8%.

Παρά την αποκλιμάκωση, πάντως, ο κλάδος των τροφίμων εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκέφαλο», καθώς οι τιμές έκαναν άλμα κατά 11,6%.

Αναλυτικότερα, τα γαλακτομικά και τα αυγά είδαν τις τιμές να αυξάνονται κατά 18% σε σχέση με τον Μάιο του 2022, ενώ το ψωμί και τα κρέατα ενισχύθηκαν κατά 11,1% και κατά 11,9% αντίστοιχα. Τα έλαια και τα λίπη διευρύνθηκαν κατά 15,8%, με τον καφέ-κακάο-τσάι να ακολουθούν στο +13,2% και το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων στο +12,9%.

Μεγάλες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν και στις μεταφορές, καθώς τα ταξί ακρίβυναν κατά 32,9%, τα αεροπλάνα κατά 27,4% και τα πλοία κατά 11,2%. Στα ξενοδοχεία δε, οι τιμές ανέβηκαν κατά 14,4%, ενώ στα είδη ατομικής φροντίδας κατεγράφη άνοδος κατά 11,5%.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε στον κλάδο της ενέργειας, με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να περιορίζονται κατά 24,1%, τις τιμές στο φυσικό αέριο κατά 49,6% και τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20,7%.

Οι ετήσιες μεταβολές ανά ομάδες αγαθών / υπηρεσιών

Οι μηνιαίες μεταβολές ανά ομάδα

Διαβάστε ακόμα

Ο Ναζωραίος και η Θεούσα, η Alpha Bank ετοιμάζει βαλίτσες, οι εγγυήσεις τoυ κ. Παντελή και οι εξελίξεις στην IDEAL

Το πρέσινγκ στο ΤΑΙΠΕΔ δίνει ολιγοήμερη παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό

Σήμερα ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα – Τι προβλέπει η Société Générale

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version