search icon

Οικονομία

Μητσοτάκης: Νέα μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ο προϋπολογισμός «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει απλά σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός

Ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι δημιουργεί ταυτόχρονα και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου, πυροδοτώντας την ατομική προκοπή και την κινητικότητα προς τα πάνω.

«Δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει απλά σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Και είναι αυτή η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Με λίγα λόγια, είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος γράφει «τίτλους τέλους» σε μία αποτυχημένη πολιτική. Γίνεται ο αισιόδοξος Οδικός Χάρτης για τη νέα πορεία της Ελλάδας στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε τις εξής εξαγγελίες:

*Πρώτον, μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει επιτέλους η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

*Δεύτερον, στο ίδιο διάστημα θα υπάρξει και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό, όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Eurogroup σύμφωνα με την οποία τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επιστραφούν στη χώρα μας όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους, αλλά και για επενδυτικούς σκοπούς. Μέχρι τον Μάιο του 2022 τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,1 δισ. ευρώ.

Αυτά, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη: Για την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και τα δίκτυα φυσικού αερίου της Μακεδονίας. Θα αξιοποιηθούν, όμως, και σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, αλλά και για τη χρηματοδότηση εμβληματικών πρωτοβουλιών: Μέσα στο 2020 θα εγκαινιαστεί το πρώτο νέο δημόσιο πρότυπο σχολείο. Και θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, σύμφωνα με το μοντέλο του Σουηδικού Συστήματος Υγείας.

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις»

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας.

Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Σχέδιο Ηρακλής, επιχειρήσεις, ΔΕΗ  

Όπως είπε ο πρωθυπουργός  το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός. «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Είπε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Υπερπλεονάσματα 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων. Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ. τόνισε. Οι πολίτες σας μαύρισαν υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

«Κάνατε περισσότερα απ’ όσα ζητούσαν οι δανειστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Καθημερινότητα

Ταλαιπωρήθηκαν οι Αθηναίοι με τη στάση εργασίας του μετρό γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο και γι’ αυτό ζήτησα συγγνώμη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη, κάτι που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά.

Μεσαία τάξη

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν.
Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.Πρέπιε να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού, είπε ο πρωθυπουργός

Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα 4 χρόνια.

Ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απάτες»

Για «απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Απάτη μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Απάτη γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές».

«Απάτη η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Απάτη η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια».

«Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών».

«Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα».

Στη συνέχεια ο Τσίπρας μίλησε για το δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ (επ’ αυτού κατήγγειλε ότι αρνήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση με στελέχη του ΓΛΚ), το επιτελικό κράτος αλλά και την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως «προδοτικής».

Χαρακτήρισε επίσης απάτη τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε.

Ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας

Συνοψίζοντας τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα εθνικής ενότητας.

«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης το οποίο κινητοποιεί συνολικά την ελληνική διπλωματία κι επενδύει ταυτόχρονα στη θωράκιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρα μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στην τελευταία ελληνοτουρκική κρίση και την ένταση της διπλωματικής δράσης που συνεχίζεται, όπως είπε, αμείωτη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας που είναι: «Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία».

«Έχουμε και δίκιο, έχουμε και αυτοπεποίθηση και έχουμε και ισχυρές συμμαχίες», συμπλήρωσε. «Συμμαχίες οι οποίες χαλυβδώνονται μέρα με τη μέρα και συμμαχίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» της Ε.Ε.. Όπως είπε, «το «Μνημόνιο Συνεργασίας» Λιβύης – Τουρκίας «είναι άκυρο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτό συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν»

Ο πρωθυπουργός, ενόψει και του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, έκανε ειδική μνεία στη σχέση με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατεύθυνση. «Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος διαμορφώνεται σε αυτή την αίθουσα για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, μία πλατιά διακομματική συμμαχία η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής συμμαχίας» σημείωσε.

«Δεν είμαστε δεδομένοι, όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε με όλους, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού», συνέχισε. Διότι οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Και, βέβαια, θα πρέπει να επαναλάβω στο σημείο αυτό, ότι από πλευράς αμερικανικής έχει υπάρξει ρητή καταδίκη από το State Department, από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της, εντός εισαγωγικών, «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών ως μία συμφωνία προκλητική, η οποία προφανώς δεν προάγει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Exit mobile version