Για την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 μεσοσταθμικά κατά 8% μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε «εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2020 όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου».

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.

Όπως σημείωσε «η εικόνα των μειώσεων των φόρων δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται καλύτερα στις υπχορεώσεις τους. Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% μετά τη μείωση 22%. Αυτό το 5% δίνει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μειώνοντας κατά 30% τον φόρο των ακινήτων φτάνουμε στον μέσο ορο φορολόγησης στο εξωτερικό. Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά εχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ενώ ειδικά για τον ΦΠΑ είπε ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».

Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης είπε «εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί ποσό μέχρι τον Μάιο για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Κι εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες» εκτιμώντας ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 1 εκατ. πολίτες.

«Δυστυχώς όταν έχεις να μοιράσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που σου δημιουργείται από το υστέρημα των πολιτών προσπαθείς με κάποια χαρακτηριστικά να ικανοποιήσεις τους περισσότερους. Στα ΑμεΑ ξεκινήσαμε με άσκηση 24.000 άτομα, ήρθαμε και το διορθώσαμε βάζοντας όλα τα ΑμεΑ βάζοντας ομως τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες, Εκτιμώ ότι μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρξει αύξηση ποσού για τα ΑμεΑ γιατί κάθε εβδομάδα θα εξετάζουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία».

Μετά από σχετική ερώτηση πάντως ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι «δεν προβλέπεται μέρισμα το 2020» διευκρινίζοντας πως «ό,τι επιπλέον δημοσιονομιό χώρος δημιουργείται θα κατευθύνεται με αναλογία 80%-20% για μείωση φόρων και αύξηση δαπανών. Το 20% αύξηση δαπανών δεν είμαι σε θέση να σας πω πώς θα κατανεμηθεί. Μπορεί να είναι σε τομείς όπως υγεία άμυνα ή μπορεί να είναι μέρισμα».

Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχει στον προυπολογισμό η “δήθεν 13η σύνταξη” που θα αξιοποιηθεί όπως κρίνει το υπ. Εργασίας».

Χαρακτήρισε κρισιμη προτεραιότητα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, αξιολόγηση αντικειμενικών αξιών, καλύτερη αξιολόγηση απο τις πλατφόρμες μίσθωσης όπως το Airbnb, τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση

«Η όποια επιτυχία θα γίνει για διεύρυνση φορολογικής βάσης θα πάει κατευθείαν στην κοινωνία» πρόσθεσε με νόημα.