search icon

Οικονομία

Eurogroup: Ελπίδες για τη δόση αλλά όχι για το χρέος

MNI: «Εμπλοκή» λόγω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Σε εξέλιξη από τις 4 το απόγευμα το κρίσιμο Eurogroup - «Δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» το μήνυμα Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε - Παραμένει το «αγκάθι» της ελάφρυνσης του χρέους υπό τους όρους του Ταμείου - Αισιόδοξοι για την εκταμίευση οι ΥΠΟΙΚ αλλά καμία περίπτωση «κουρέματος» - Μοσκοβισί: Θέλουμε «συνολική» συμφωνία για το χρέος - Σόιμπλε: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι κάτι που επείγει

Αισιόδοξοι για την εκταμίευση οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης – «Δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο έχει δίκιο για το χρέος», διαμηνύει ο Ντάισελμπλουμ – Παραμένει το «αγκάθι» της ελάφρυνσης του χρέους υπό τους όρους του Ταμείου – Αισιόδοξοι για την εκταμίευση οι ΥΠΟΙΚ αλλά καμία περίπτωση «κουρέματος» – MNI: «Εμπλοκή» λόγω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Μοσκοβισί: Θέλουμε «συνολική» συμφωνία για το χρέος – Σόιμπλε: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι κάτι που επείγει

Συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία πιθανώς να είναι «φουσκωμένη» και να αγγίξει τα 10,3 δισ. ευρώ, αλλά όχι συμφωνία για το χρέος αναμένεται στο σημερινό Eurogroup, με δεδομένο το χάσμα μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το θέμα, όπως απέδειξε και η χθεσινή έκθεση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο. 

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για συμφωνία για τη δόση, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το Reuters, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου στις Βρυξέλλες.

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ έχει δίκιο για το χρέος 

Δίκιο στο ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, αλλά ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ενδεχόμενο «κούρεμά» του, ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup. Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, αλλά πιθανώς όχι για το ζήτημα του χρέους.

Υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος από το καλοκαίρι έως και σήμερα, καθώς «σήμερα θα ενημερώσουμε τους θεσμούς για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ δουλειά από το καλοκαίρι έως και σήμερα, προωθώντας σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ψήφισε και το Κοινοβούλιο. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς για το πρόγραμμα».

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του χρέους. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι το ύψος του ΑΕΠ το οποίο καταβάλει σε ετήσια βάση η Ελλάδα για το χρέος και να προσφέρουμε σε αυτό το σημείο τη βοήθειά μας. Είναι πολύ δύσκολο να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πολλές χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν το ΔΝΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει τεράστια πείρα», εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ντομπρόβσκις: Εκτενής συζήτηση για το χρέος για συμμετοχή και του ΔΝΤ

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για την ελληνική αξιολόγηση και ως εκ τούτου εκταμίευση της δόσης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων που κατέφθασαν.

Αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία «εκτενής» συζήτηση για το ζήτημα του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου, κάτι, όμως, που όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup, με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει Ευρωζώνη και ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προσερχόμενος ο Επίτροπος για το Ευρώ Βαλντίς Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε το Eurogroup ως ένα «σημαντικό βήμα μπροστά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», συμπληρώνοντας πως ελπίζει να φτάσουμε σε μια «συμφωνία επί της αρχής» σήμερα, εάν φυσικά εκπληρώσουμε «ορισμένες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στην αποδέσμευση».

Οι προϋποθέσεις αυτές για τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις έχουν τεχνοκρατικό χαρακτήρα καθώς η αποδέσμευση, όπως είπε ο Έπίτροπος, προαπαιτεί την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση και την «εξέταση της συμβατότητας τους από τους θεσμούς», έτσι ώστε να
«προετοιμαστούμε για μια πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης».

«Είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε από κοινού με το ΔΝΤ για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Όσον αφορά τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «το χρέος θα είναι μέρος της συζήτησης και είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές έχουν θέσει ορισμένους όρους εξαιρώντας ένα κούρεμα χρέους και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Καζιμίρ: Φοβάμαι ότι θα μείνουμε εδώ όλη τη νύχτα….

Τον φόβο του ότι το Eurogroup μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, εξέφρασε τόσο δια ζώσης, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, όσο και μέσω Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Π. Καζιμίρ

«Υπάρχει περίπτωση να ξενυχτίσουμε στο σημερινό Eurogroup», ήταν η δήλωση του Σλοβάκου ΥΠΟΙΚ, ο οποίος φρόντισε να «ανεβάσει» και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το μήνυμα: «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε μαζί τη νύχτα»!

Exit mobile version