search icon

Οικονομία

Πού θα κριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που «πετάει» για Βρυξέλλες

«Κλειδί» για το τελικό «ΟΚ» η βιωσιμότητα του υπερπλεονάσματος - Στοιχεία 9μήνου ανακοινώνει το ΓΛΚ - Δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών οργανισμών για Ευρωζώνη και Ελλάδα – Στις ΗΠΑ αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας

Να ανατρέψει τις πεσιμιστικές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και να πείσει ότι η ελληνική οικονομία αποκτά μια δική της ανοδική δυναμική, επιχειρεί η κυβέρνηση με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο καταθέτει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπλο της είναι ως τώρα τα αισιόδοξα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Μέσα σε 3 μήνες (από τις 10 Ιουλίου που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση και το ΓΛΚ διέγνωσε δημοσιονομικό κενό 1,1 δισ. ευρώ για το 2020, μέχρι και σήμερα που θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού τον μήνα Σεπτέμβριο)  στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τις ανησυχίες των θεσμών που μιλούσαν αρχικά για «τρύπα» άνω το 1 δισ. και έως προ ημερών για μισό δισ. ευρώ, αλλά πλέον έχουν πέσει στα μισά ή περίπου 200-300 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν δεν μηδενιστεί πλήρως η διαφορά εκτιμήσεων κυβέρνησης – θεσμών μέχρι απόψε που η Αθήνα αποστέλλει το Προσχέδιο στις Βρυξέλλες, υπάρχει χρόνος ως τις 20 Νοεμβρίου για να αποφανθεί η Κομισιόν και να εγκρίνει το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, χωρίς άλλες πιέσεις για νέα μέτρα.

«Κλειδί» θα αποδειχθεί πάντως αν και κατά πόσον, ένα μέρος από το διαφαινόμενο φετινό υπερπλεόνασμα (που ίσως και να ξεπεράσει τελικώς τα 346 εκατ. ευρώ ή αγγιξει και το μισό δισ. ευρω τελικά) μπορεί να θεωρηθεί διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο και για το 2020, βάζοντας τέλος στις ανησυχίες των θεσμών για τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

«Στοίχημα» η Ανάπτυξη 2,8%

Όσο καλά όμως και αν δείχνουν πως τα πηγαίνουν η κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός και η χώρα μετά τις εκλογές (με κατάργηση των capital controls, φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση εισπράξεων εσόδων κλπ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ επιμένουν πως η Ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να φτάσει στο 2,8% που θέτει ως βασικό στόχο και όρο η Αθήνα στο προσχέδιο.

Και μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρεί το 2,8% ενδεχομένως και συντηρητικό σαν πρόβλεψη (πιστεύοντας κατά βάθος σε Ανάπτυξη της τάξεως του 3%) αλλά αντιθέτω, εντός των επόμενων ημερών, οι διεθνείς οργανισμοί αναμένεται να ανακοινώσουν δυσμενείς προβλέψεις για την παγκόσμια Ανάπτυξη. Η Κομισιόν αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Γερμανία και την Ευρωζώνη ολόκληρη, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών και για τη χώρα μας σε περίπου 2,3%. Και το ΔΝΤ επιμένει σε προβλέψεις για ρυθμό 2,2%, καθώς δεν πείθεται πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη για Ανάπτυξη 2,8%, διπλάσια από εκείνην στην Ευρωζώνη (εκτιμάται ως τώρα σε 1,4%) δεν φαίνεται να υιοθετείται εύκολα από τους ξένους τεχνοκράτες.

Κόντρα πάντως στην απειλή της διεθνούς ύφεσης, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, στο Brexit, την αβεβαιότητα στην Ιταλία ή την νέα ρευστότητα στο χώρο της Μέσης και Εγγύς Ανατολής,  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ετοιμάζεται να αναχωρήσει αύριο για Ουάσιγκτον και την Σύνοδο του ΔΝΤ προκειμένου από τις ΗΠΑ –την μητρόπολη του διεθνούς κεφαλαίου-  να εξηγήσει και να πείσει κυβερνήσεις και αγορές πως αλλάζουν πολλά στην Ελλάδα και πρέπει να λάβουν έγκαιρα θέσεις οι ξένοι επενδυτές.

Exit mobile version