«Φωτιά» στην αμερικανική αγορά προκάλεσαν δικαιολογημένα τα νέα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού που αναζωπύρωσαν την απειλή του στασιμοπληθωρισμού σε ένα διάστημα που οι επενδυτές είχαν ήδη αναγκαστεί να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τα προγνωστικά για την έναρξη της περικοπής των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Δεδομένου πως οι ρυθμοί ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, μόλις στο 1,6%, κινήθηκαν κάτω από τις προβλέψεις που έχει διατυπώσει η ίδια η κεντρική τράπεζα για τις προοπτικές της οικονομίας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, παράλληλα με τις υψηλές αντοχές του πληθωρισμού, το δίλημμα που έχει μπροστά του το συμβούλιο είναι εύλογο.

Αν και οι αναλυτές θα περιμένουν και τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή για το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) το Μάρτιο, που είναι και ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, για να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για την κατεύθυνση του πληθωρισμού,  τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Ειδικά το άλμα του δομικού PCE για το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, από το 2% στο 3,7% είναι από τα στοιχεία-sos που αναγκαστικά κρατούν «δεμένα» τα χέρια του συμβουλίου, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα αν δεν πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική τροχιά.

Εξάλλου και τα στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας δείχνουν πως η εικόνα υπερθέρμανσης της συντηρείται, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Ο υψηλός πληθωρισμός και η ισχυρή αγορά εργασίας επισκιάζουν την αποδυνάμωση της κατανάλωσης. Η συζήτηση περί στασιμοπληθωρισμού αναμφισβήτητα αναζωπυρώθηκε μετά τα νέα στοιχεία» σχολίασε σε σημείωμα του ο Ίαν Λύνγκεν της BMO Capital Markets.

«Η σημερινή έκθεση ήταν η χειρότερη και των δύο κόσμων: η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν» συμφώνησε σε σημείωμα του και ο Κρις Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance. «H Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να υποχωρεί σε σταθερό ρυθμό, όμως η αγορά θέλει να δει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται, οπότε αν κανένα από τα δύο δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αυτό θα αποτελεί αρνητική είδηση για τις αγορές» επεσήμανε.

Ραντεβού το τέταρτο τρίμηνο

Δεν είναι τυχαίο πως οι traders αναγκάστηκαν και σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνωστικών τους για την πολυπόθητη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed. Οι προοπτικές της πρώτης μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο συρρικνώθηκαν και το βλέμμα της αγοράς επικεντρώνεται πλέον στο τελευταίο τρίμηνο, στη συνεδρίαση της FOMC το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME Group, που καταγράφει τις τάσεις στην αγορά, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου έπεσαν πλέον κάτω του 10%, έχοντας πρακτικά… εκμηδενιστεί!

Πέραν αυτού, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν στο 56,7% από πάνω από 70% που ήταν μέχρι την Τετάρτη συμπαρασύροντας πτωτικά και την προοπτική δεύτερης μείωσης τους στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Στις αγορές futures, πάντως, οι traders ποντάρουν σε ποσοστό 66% πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει τελικά στις 7 Νοεμβρίου!

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί είναι αμφίβολο πως το συμβούλιο θα προχωρήσει και σε δεύτερη μείωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κάτι που παραπέμπει στο δυσμενές σενάριο που θέλει τη Fed να προχωρεί σε όλη κι όλη μόνο μία περικοπή εντός του 2024. Κάτι δηλαδή που έχουν ήδη υποστηρίξει σε δηλώσεις τους «γεράκια» του συμβουλίου, όπως ο Ραφαέλ Μπόστιτς της περιφερειακής Fed της Ατλάντα.

Θυμίζουμε πως στις αρχές της χρονιάς τα προγνωστικά ήθελαν τη Fed να προχωρεί σε τουλάχιστον έξι μετριοπαθείς μειώσεις των επιτοκίων, ήτοι κατά 25 μονάδες βάσης, μέσα στο 2024.

Το κακό και το ακόμη χειρότερο σενάριο

Πάντως, αν το σενάριο αυτό μοιάζει δυσμενές σίγουρα είναι καλύτερο από το χειρότερο σενάριο που θέλει τη Fed να αναγκάζεται, όχι απλά να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όλη τη χρονιά, αλλά τελικά να αναγκάζεται να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο θεωρείτο λίαν απίθανο, αλλά δυστυχώς όχι πια!

Στις αγορές χρήματος, τα πονταρίσματα δίνουν πλέον μία στις πέντε πιθανότητες αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Ειδικά δε, αν ο δομικός πληθωρισμός ξεπεράσει το όριο του 3%.

«Σε κάποιο σημείο, αν τα στοιχεία συνεχίσουν να είναι απογοητευτικά, θεωρώ πως η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει να εστιάζει και πάλι σε αυξήσεις (των επιτοκίων)» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Federal Reserve και νυν οικονομικός σύμβουλος στην Pimco.

Αντιστοίχως, η Piper Sandler δίνει πλέον 25% πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες και η Barclays 29% πιθανότητες, όταν και για τις δύο το ποσοστό για το σενάριο αυτό βρισκόταν κάτω από το 10% στις αρχές του 2024.

Η συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά είναι δεδομένο πως οι επενδυτές θα περιμένουν με… κομμένη την ανάσα τη συνεδρίαση της Federal Reserve, την ερχόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου – 1 Μαΐου)

Αν και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θεωρείται δεδομένο πως το συμβούλιο θα κρατήσει για ακόμη μια φορά αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,50%, η φρασεολογία που θα υιοθετήσει στο ανακοινωθέν του θα έχει ξεχωριστή σημασία για τους επενδυτές. Όπως βέβαια και τα όσα θα δηλώσει ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Η επιδείνωση του τοπίου όσον αφορά τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων δημιουργεί επιπλοκές και στο πολιτικό πεδίο, δεδομένου πως η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία και στο κόστος ζωής είναι ψηλά στην προεκλογική ατζέντα για την κάλπη του Νοεμβρίου. Θεωρείται δε, δεδομένο πως ο Τζο Μπάιντεν πόνταρε στη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να έχει να προβάλει μια καλύτερη εικόνα στο δρόμο για την απόπειρα του να επανεκλογεί.

Αν η πρώτη μείωση των επιτοκίων έρθει στις 7 Νοεμβρίου, σημαίνει πως θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, που πραγματοποιούνται στις 5 Νοεμβρίου!

Διαβάστε ακόμη

MSCI: Στα τάρταρα η αγορά των εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη – Χαμηλό 13 ετών για τα deals

Μπαίνουν ιδιώτες στη διοίκηση και λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου

Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα 25/4 οι φορολογικές δηλώσεις – Οι έλεγχοι αρχίζουν από τα «μεγάλα ψάρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ