search icon

Οικονομία

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. στο 6μηνο λόγω κορωνοϊού

Στα 6,4  δισ. η «τρύπα» στον προϋπολογισμό - Έλλειμμα 9 δισ. στο εξάμηνο - Θ.Σκυλακάκης: Καλύτερα κατά 102 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο

Τα 6,4 δισ. ευρώ αγγίζει η «ζημιά» λόγω κορωνοϊού στο α΄εξάμηνο του 2020 για τον κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης Ιανουαρίου – Ιουνίου.  Ωστόσο τα κρατικά έσοδα κινήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο αφού, δεδομένης της ύφεσης και των αναστολών πληρωμής φόρων, τα έσοδα έκαναν μεν «βουτιά» 12,6%, αλλά ήταν τελικά 333 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αναθεωρημένο –λόγω κρίσης- μηνιαίο στόχο.

Τον μήνα Ιούνιο επίσης, τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν καλύτερα από όσο προβλεπόταν μετά την πανδημία και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης «τον Ιουνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα μεν κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, αλλά αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για τον συγκεκριμένο μήνα».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 8,995 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,626 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Καταγράφεται δηλαδή υστέρηση κατά 6,369 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 5,864 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Συνολικά στο εξάμηνο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,232 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,666 δισ. ευρώ ή 16,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 21,371 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 3,381 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου) ενώ τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,405 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,650 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά 333 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο. για τον μήνα Ιούνιο 2020, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,204 δισ. ευρώ, δηλαδή 955 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικά τον μήνα Ιούνιο, τα έσοδα επηρεάστηκαν από την παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).

Έτσι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας το προσωρινό Δελτίο Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του μηνός Ιουνίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βελτιωμένα κατά 102 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο, ενώ η μείωσή τους, έναντι του αρχικού προ πανδημίας στόχου (-12,7%), ήταν σημαντικά μικρότερη, έναντι της αντίστοιχης μείωσης των μηνών Απριλίου και Μαΐου. Η καλή αυτή επίδοση δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού».

Exit mobile version